Aktualności

Szkolny konkurs ortograficzny z języka niemieckiego - 2018

Dnia 28 marca 2018 roku odbył się w naszej szkole konkurs ortograficzny z języka niemieckiego. Do rywalizacji przystąpiło 11 uczniów z różnych klas technicznych. Uczniowie wysłuchali tekstu czytanego przez nauczyciela. Ich zadaniem było wybranie właściwej formy fonetycznej oraz uzupełnienie luk właściwymi wyrazami.

Na pierwszym miejscu uplasowali się ex aequo: Aleksandra Szymańska z klasy 2TH oraz Jarosław Głowacki z klasy 3KH. Wszystkim uczniom serdecznie dziękujemy za udział, gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy za rok.
Organizatorzy: Ewa Jankowska i Magdalena Hellak

„Las, łąka i świat: skąd jest nasze jedzenie?”

Dnia 23 marca uczniowie klas: 2cTŻ, 3aTŻ i 3bTŻ uczestniczyli w warsztatach kuchni dawnej organizowanych w ramach programu Erasmus+ European Food Education Season przez Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu oraz Hotel Ikar w Bydgoszczy. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z wiedzą teoretyczną dotyczącą  sposobów poszukiwania starych receptur, ich odczytywania i wykorzystania w kuchni. Zapoznali się z metodą rozbioru tusz z dziczyzny,  a następnie mogli spróbować swoich sił w rozbiorze tusz zwierzęcych,  Nasi uczniowie wykonywali jajecznicę ze śledziem, lepili pierogi oraz tworzyli swój autorski sos musztardowy.

Mieli  też okazję do degustacji potraw z dziczyzny, różnych rodzajów sera, grzybków marynowanych oraz  octów owocowych. Na zakończenie warsztatów mieliśmy przyjemność wysłuchać wykładu pana Fabio Parasecoli z Uniwersytetu w Nowym Jorku pt.„Zbieractwo i myślistwo w śródziemnomorskich tradycjach żywieniowych”. Warsztaty były cenną lekcją na temat naszego dziedzictwa kulinarnego, często zapomnianego i niestosowanego w naszych kuchniach.

Opiekunowie: Magdalena Czekajewska-Stańczyk, Anna Firchów i Mariola Ruge

Finał XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

W dniach 22-24 marca 2018 roku w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbył się etap centralny
Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Z przyjemnością informuję o sukcesie uczennicy klasy 4bTG Kingi Cyranowicz, która wywalczyła tytuł finalistki XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności !!!

Do konkursu przystąpili uczniowie z całej Polski, którzy wykazali sie ogromną wiedzą z zakresu żywności i żywienia oraz przeszli pomyślnie eliminacje na poziomie szkolnym i okręgowym. Do olimpiady przystąpiło łącznie 61 uczniów, w tym 27 ze szkół o profilu gastronomicznym oraz 34 osoby z liceów ogólnokształcących.

Etap centralny składał się z trzech części, z których punkty sumowano do klasyfikacji ogólnej. W pierwszej
części uczestnicy rozwiązywali test, w drugiej wykonywali  zadanie projektowe związane z planowaniem
żywienia. Trzecia, przeznaczona dla 6 z 15 najlepszych laureatów, była quizem i miała za zadnie wyłonić
”najlepszych z najlepszych”.

Poza wysokimi nagrodami rzeczowymi uczniowie zdobywający tytuł finalisty lub laureata uzyskiwali indeksy na wybrane uczelnie w całej Polsce.

Pomiędzy częściami konkursowymi organizatorzy zapewnili uczestnikom i ich opiekunom mnóstwo atrakcji.
Należały do nich chociażby: zwiedzanie Starego Miasta, z którego historią zapoznawała nas pani przewodnik, warsztaty kulinarne z carvingu, przysmaków tureckich i naturalnie produkowanych
kosmetyków. Poza uciechami dla ciała zorganizowano również strawę dla ducha i umysłu za sprawą występu
Szkolnego Chóru Sensorium oraz wykładów prowadzonych m.in. przez prof. dra hab. Jana Gawęckiego pt. „Błękitny sposób na długowieczność ”.
Finalistce raz jeszcze gratuluję, a wszystkich uczniów zachęcam do pójścia w jej ślady.
Opiekun: Anna Borowicz

Biblioteka szkolna ZSG zakończyła eliminacje do konkursu „Wiedzy o Bydgoszczy”

W eliminacjach szkolnych ZSG konkursu „Wiedzy o Bydgoszczy” uczestniczyło 15 uczniów. Do finału międzyszkolnego organizowanego przez naszą szkołę awansowały uczennice: Wiktoria Frejek z klasy 3TH , Nicole Szoba z klasy 3aTŻ oraz Wiktoria Lewandowska z klasy 1TH. Rozgrywka finałowa konkursu odbędzie się 25.04.2018  o godzinie 10.00 w Zespole Szkół Gastronomicznych. Dziękujemy uczestnikom, a finalistkom życzymy powodzenia.
Organizatorki konkursu: Ewa Karulska, Małgorzata Grynienko, Magdalena Łabuś.

Forum szkół CV 2018 oraz Giełda Pracy „Work Park” w Myślęcinku

Informacje

 

 

 

 

 

 

 

Akcja charytatywna „Pola nadziei” 2018

Dnia 23 marca 2018 roku Hospicjum im. bł. ks. Jerzego Popiełuszki przeprowadziło Ogólnopolską Akcję „Pola Nadziei”. Celem kampanii jest propagowanie opieki paliatywnej i wolontariatu oraz zbieranie funduszy na zakup sprzętu medycznego dla Hospicjum. W akcji uczestniczyły wolontariuszki: z klasy 1TH Daria Szafrańska, Julia Duch, Marta Kantorek; z klasy 1bTG: Sandra Jankowska, Dominika Poznań, Wiktoria Kęczkowska, Wiktoria Załęska, Wiktoria Rytlewska oraz Izabela Niedzielska z klasy 1a BS. Dziewczętom dziękujemy za okazane serce i pomoc.
Opiekunka Szkolnego Klubu Wolontariatu: Małgorzata Kunicka

Dzień Kolorów

Dnia 23 marca 2018 roku odbył się w naszej szkole Dzień Kolorów, który nawiązywał do pierwszego Dnia Wiosny. Klasy ubrały się na kolorowo, aby powitać wiosnę. Komisja w składzie: przewodnicząca SU Julia Ulrich, fotograf Weronika Mierzwińska i dyżurne z 2bTG wybrała zwycięskieklasy, które w nagrodę otrzymały list żelazny. Są to: 2aTG, 2bTG i 2KT. Dziękujemy uczniom za udział w zabawie.
Organizatorzy: opiekun SU Małgorzata Kunicka i Rada SU ZSG

Sportowe sukcesy (2)

W marcu br. odbyły się XXII INDYWIDUALNE MISTRZOSTWA BYDGOSZCZY SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W TENISIE STOŁOWYM i XVII INDYWIDUALNE MISTRZOSTWA BYDGOSZCZY W DARCIE (lotki). Karolina Owczarzak z kl. 2TH w rozgrywkach tenisa stołowego zajęła 5 miejsce, a Julia Glinicka z klasy 1aTŻ - 9 miejsce. Natomiast Kacper Poraziński z klasy 4KT zajął 2 miejsce w darcie. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Opiekunowie: B. Wojciechowska i G. Banach              

„Forum Olimpijczyków – Laboratorium zdolności”

Dnia 19 marca 2018 roku uczniowie klas 3bTG i 3cTG wzięli udział w czwartym spotkaniu z cyklu „Fabryka Olimpijczyków – Laboratorium Zdolności”. Tematyka spotkania obejmowała następujące dziedziny wiedzy: biologię, chemię, biotechnologię oraz naukę o żywności i żywieniu. Pierwszy blok tematyczny rozpoczęładr inż. Małgorzata Jeske – wykładowca z Zakładu Fitopatologii i Mykologii Molekularnej UTP w Bydgoszczy, Prelegentka wygłosiła wykład pt. „Czy wiesz, jakie grzyby rosną w Twoim domu?” Głównym punktem programu była prezentacja dorobku naukowego uzdolnionych uczniów bydgoskich szkół. Autorami wystąpień byli laureaci oraz finaliści olimpiad i konkursów. Prelekcję pt. „Racjonalne żywienie receptą na zdrowie”  wygłosiły Julia Kmieciak i Maja Przybylska - uczennice klasy 2bTG.  Następnie dr Magdalena Trojankiewicz– prodziekan ds. dydaktycznych i wykładowca z Katedry Genetyki w Instytucie Biologii Eksperymentalnej UKW w Bydgoszczy zaprezentowała wykład pt. „Nauki przyrodnicze wyzwaniem na całe życie”. Zachęciła zebraną młodzież do poszerzania wiedzy z  biologii, biotechnologii i ochrony środowiska. Spotkanie wzbogaciły występy artystyczne uczniów bydgoskich placówek. Naszą szkołę reprezentowała utalentowana wokalistka z klasy 1aTG- Marcelina Mroczek. Forum Olimpijczyków - Laboratorium Zdolności" zostało zorganizowane przez Pałac Młodzieży w ramach Miejskiego Programu Wspierania Ucznia Zdolnego "Zdolni znad Brdy".
Opiekunowie: Ewa Karulska i Karolina Trybuchowicz

Sukces Kingi w „Zwierciadłach”!

Kinga Wolska z klasy 2TH zajęła I miejsce w konkursie recytatorskim odbywającym się w ramach VII edycji Kujawsko – Pomorskich Spotkań Teatralnych „Zwierciadła” organizowanych przez V Liceum Ogólnokształcące w Bydgoszczy. Kinga zaprezentowała dwa wiersze: „Podziękowanie” Wisławy Szymborskiej i „Jeszcze w zielone gramy” Wojciecha Młynarskiego. Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!
Małgorzata Grynienko

Wizyt 677277