Aktualności

Nowości książkowe w bibliotece szkolnej

Biblioteka szkolna zaprasza do wypożyczania nowych pozycji książkowych, które pojawiły się dzięki wsparciu finansowemu Rady Rodziców ZSG. Zakupiono ponad sto pozycji, w tym nowe egzemplarze lektur szkolnych, nowości wydawnicze oraz książki najczęściej poszukiwane przez naszych czytelników. Możecie już wypożyczać: „Pamiętniki wampirów”, „Ponad wszystko”, „Labirynt duchów” C.R. Zafona, powieści obyczajowe, thrillery , fantastykę i wiele innych tytułów. Zbiory biblioteczne wzbogaciły się o kilka ciekawych biografii . Na rodziców czekają nowe poradniki np. „Klucz do zrozumienia relacji rodzice- dziecko”, „Przezwyciężyć uzależnienie”, „Posłucham rodziców jak się w końcu zamkną”. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy!
Opracowały: Ewa Karulska i Małgorzata Grynienko

Pokaz Koła Naukowego Technologów Żywności CIBUS UTP

Dnia 18 stycznia 2018 roku w auli młodzieżowej odbył się pokaz Koła Naukowego Technologów Żywności CIBUS Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Studenci technologii żywności i żywienia człowieka Michał Zaborowski i Joanna Hodyl wraz z koleżankami i kolegami przedstawili pokaz kuchni molekularnej. Następnie nasi uczniowie po obejrzeniu prezentacji „Chemia od kuchni” dokonywali pomiaru składu ciała, określali wiek metaboliczny, ilość masy mięśniowej oraz zawartość tłuszczu. W trakcie zajęć  studenci częstowali lodami i ciasteczkami przygotowanymi w trakcie spotkania. W warsztatach zorganizowanych pod kierunkiem dr. inż. Wojciecha Poćwiardowskiego uczestniczyli uczniowie klas: 3aTG, 3bTG i 3cTG.
Organizatorzy: Joanna Dyrka i Małgorzata Kunicka

Żywa lekcja biologii w Zoo

Dnia 15 stycznia 2018 roku uczniowie z klasy 3aTG i 3KH uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych „Płazy i gady nie tylko krajowe” w Ogrodzie Zoologicznym w Myślęcinku. Podczas warsztatów młodzież miała możliwość bezpośredniego kontaktu z wybranymi gatunkami zwierząt. Uczniowie samodzielnie mogli zaobserwować ich charakterystyczne cechy oraz dostrzec różnice w budowie anatomicznej stanowiącej wyraz przystosowania do warunków bytowania w różnych środowiskach.
Ponadto młodzież wzbogaciła swoją wiedzę dotyczącą hodowli zwierząt zmierzającej do ochrony gatunków zagrożonych wyginięciem i zachowania bioróżnorodności.
Opiekun: Katarzyna Waszkiewicz

Profilaktyka „Odpowiedzialność prawna nieletnich”

Dnia 15.01.2018 roku w auli młodzieżowej odbyły się zajęcia profilaktyczne. Pracownicy Straży Miejskiej Sławomir Brzeziński i Wojciech Nowak zapoznali młodzież klas pierwszych z odpowiedzialnością prawną nieletnich oraz omówili zachowania przestępcze wśród młodzieży.
Organizatorzy: Joanna Kowalska i Małgorzata Kunicka

Kolejny sukces hotelarzy 2018

Uczennice Karolina Owczarzak (2TH) i Wiktoria Wieczorek (3TH) zakwalifikowały się do etapu centralnego X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. 10 stycznia 2018 roku w Bydgoszczy odbył się etap okręgowy X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Po raz pierwszy zmagania odbywały się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy – jako siedzibie sekretariatu okręgu nr 9. Naszą szkołę reprezentowały Karolina Owczarzak (2TH) i Wiktoria Wieczorek (3TH). Uczennice zmierzyły się z testem, który zawierał 60 pytań obejmujących swoim zakresem szeroką tematykę z zakresu hotelarstwa, gastronomii oraz aktualności branżowych i turystycznych. Do etapu okręgowego przystąpiło łącznie 345 uczniów z całej Polski. Do etapu centralnego Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej zakwalifikowało się tylko 30 uczniów. Finał ogólnopolski olimpiady odbędzie się w dniach 9-12 kwietnia 2018 roku w Kołobrzegu. Serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w dalszych zmaganiach w finale!
Przygotowanie do olimpiady: Sebastian Wagner

XXII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności - etap okregowy

Dnia 12 stycznia 2018 roku uczennice klasy 4bTŻ Kinga Cyranowicz i Marta Gerke wzięły udział w okręgowym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W tym roku konkurs odbył się w Zespole Szkół Ekonomicznych w Tczewie. Uczennice zdobyły bardzo wysokie lokaty: Kinga Cyranowicz (2 miejsce) i Marta Gerke (8 miejsce) zdobywając odpowiednio 74 i 61 punktów. Komitet Główny Olimpiady ustalił próg kwalifikujący do udziału w etapie centralnym na poziomie 63 punktów. W związku z powyższym Kinga Cyranowicz będzie reprezentowała Zespół Szkół Gastronomicznych w konkursie ogólnopolskim, który odbędzie się w dniach 22-24 marca 2018 roku w Lublinie. Obu uczennicom gratuluję determinacji w zdobywaniu wiedzy znacznie wykraczającej poza podstawę programową. Kindze natomiast życzymy owocnej pracy podczas przygotowywania się do zdobycia tytułu laureata.
Opiekun: Anna Borowicz

WOŚP 2018

14.01.2018 roku odbył się 26 finał WOŚP. Temat finału: „Dla wyrównania szans w leczeniu noworodków”. Wolontariusze: z klasy 4TH Katarzyna Jaszak, z klasy 4bTG Karol Woźniak, z klasy 3TH Wiktoria Balcerzak, Magda Jerchewicz, z klasy 2TH Sylwia Such, Kinga Wolska, z klasy 1TH Julia Duch, Wiktoria Lewandowska, Marta Płóciennik, Maja Milewska, Daria Szafrańska, Mateusz Wojtynowski, Kaludia Zabel, z klasy 3aTG Justyna Jędrzejewska, Oliwia Kosioł, Krzysztof Łaziński, Julia Nowak, Patrycja Skolmowska, Angelika Gołata, z klasy 2bTG Marta Redzimska, Wiktoria Sypniewska, z klasy 2cTG Dorota Jaszak, Oliwia Kokoszka, z klasy 1cTG Kamil Bręczkiewicz, Patryk Byzdra, Michalina Dudek, Laura Kin, Marcelina Król, Izabela Łęga, Martin Milczarek, Olga Młynarczyk, Marcelina Spychała, Martyna Szneidrowska, z klasy 3KH Kinga Kowalska, z klasy 3aKZ Daniel Maras, Przemysław Rybicki, Brian Redlarski, Oskar Zawada oraz z klasy 1aBS Agnieszka Najdowska zbierali datki na wyrównywanie szans w leczeniu noworodków. 26 finał łączy nas ze wszystkimi ludźmi dobrej woli na całym świecie. Dziękujemy wolontariuszom za okazane serce i zrozumienie idei wolontariatu.
Opiekunki wolontariuszy: Anna Firchów, Grażyna Guczalska i Małgorzata Kunicka

Szkolny konkurs "Mam pomysł na dynię" rozstrzygnięty!

Bardzo dziękujemy za przesłane prace konkursowe. Największą ilość punktów zdobyła Weronika Prajwowska z klasy 2cTG. Gratulujemy pomysłu i kreatywności. Nagrodę książkową ufundowała Polska Press Oddział Bydgoszcz.
Organizator: Beata Lewińska

Konkurs wiedzy o powstaniu wielkopolskim 2018

W ramach obchodów stulecia niepodległości Polski i działalności koła historycznego przedstawiciele naszej szkoły w dniu 9 stycznia 2018 roku udali się do muzeum w Szubinie. Odbywał się tutaj już po raz dwunasty gminny konkurs wiedzy o powstaniu wielkopolskim. Wzięło w nim udział 18 uczestników. Gastronomik reprezentowała trójka uczniów: Weronika Mierzwińska i Milena Jóźwiak z klasy 2aTG oraz Kamil Rutkowski z klasy 1aBS. Uczestnicy konkursu rozwiązywali test, w którym znalazły się pytania dotyczące dowódców powstania, topografii walk oraz miejsc pamięci narodowej upamiętniających zwycięski zryw Polaków z 1918 roku. W jury zasiadała miedzy innymi wnuczka powstańca wielkopolskiego pani Benigna Olszewska. Oczekując na wyniki konkursu uczestnicy wysłuchali opowieści rekonstruktora ubranego w mundur powstańca wielkopolskiego, który przybliżył młodzieży elementy uzbrojenia oraz zasady walki polskiej kawalerii.

Miło nam poinformować, że nasze uczennice zdobyły najwyższe lokaty: Weronika Mierzwińska- pierwsze miejsce, a Milena Jóźwiak uplasowała na miejscu trzecim. Dziewczętom gratulujemy sukcesu.

Opiekun: Piotr Jasiński

V Bydgoski Orszak Trzech Króli

Dnia 6 stycznia 2018 roku odbył się V Bydgoski Orszak Trzech Króli. Rozpoczął się mszą św. w kościele św. Andrzeja Boboli przy Placu Kościeleckich pod przewodnictwem ordynariusza diecezji bydgoskiej ks. bp. Jana Tyrawy. Następnie orszak wyruszył ulicami Bernardyńską i Toruńską do Hali Sportowo- Widowiskowej Łuczniczka, gdzie odbyło się przedstawienie jasełkowe i koncert kolęd. Wolontariuszki z klasy 1TH: Julia Duch, Daria Szafrańska i z klasy 1bTG Wiktoria Załęska pomagały rozdawać papierowe korony uczestnikom przemarszu. Dziękujemy dziewczętom za poświęcony czas i zaangażowanie w uświetnienie tego radosnego orszaku.
Opiekun Szkolnego Klubu Wolontariatu: Małgorzata Kunicka

Wizyt 720150