Aktualności

Wampiriada

Dnia 14 marca 2018 roku w naszej szkole po raz kolejny odbyła się akcja honorowego oddawania krwi. Została ona zorganizowana przez Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Bydgoszczy w ramach kampanii społecznej „Łączy nas krew, która ratuje życie”. Podczas akcji oddano łącznie 12,125 litrów krwi, niezbędnej do ratowania ludzkiego życia. Gdyby nie krew i ludzie dobrej woli, którzy chcą się nią podzielić nie można byłoby przeprowadzać wielu skomplikowanych zabiegów operacyjnych. Obecnie krew i preparaty krwiopochodne otrzymują chorzy po operacjach chirurgicznych, ciężkich krwotokach, urazach, wypadkach, oparzeniach oraz z powodu leczenia niedokrwistości i chorób szpiku kostnego, chorób nowotworowych i hemofilii oraz kobiety w ciąży i po porodzie w sytuacji dużego ubytku krwi lub znacznej anemii.
Serdecznie dziękujemy młodzieży uczestniczącej w akcji za okazane serce i wrażliwość na los potrzebujących
Opiekunowie: Joanna Kowalska, Karolina Trybuchowicz i Katarzyna Waszkiewicz

Promowanie warsztatów w środowisku (3)

Dnia 15 marca 2018 roku warsztaty szkolne przygotowały potrawy dla Technikum Elektryczno- Energetycznego w związku z uroczystym otwarciem w tej szkole dwóch pracowni zawodowych: chłodnictwa oraz klimatyzacji i wentylacji. Na uroczystość zaproszono Ministra Edukacji Narodowej, przedstawicieli władz wojewódzkich i miejskich, Kujawsko –Pomorskiego Kuratora Oświaty, dyrektorów szkół kształcących techników chłodnictwa i klimatyzacji z całej Polski oraz pracodawców. Młodzież z gastronomika pod fachowym okiem nauczycielek: pani Justyny Ormanowskiej i Ewy Gajdemskiej sporządzała smakowite zakąski, wiosenne kanapeczki, sałatki, kolorowe deserki, serniczki i jabłeczniki. Przygotowaniem stołu bankietowego i profesjonalną obsługą zajęli się nasi uczniowie wraz z nauczycielką Aleksandrą Daszutą-Kosiak.
Koordynator spotkania: kierownik warsztatów Iwona Chojnacka

„Renesans naszych czasów”

Konkurs plastyczny w ramach projektu „Szkoła otwarta i tolerancyjna” dla uczniów szkół ponadpodstawowych.

Celem konkursu jest krzewienie idei humanistycznych – skupienie uwagi na człowieku i jego dokonaniach, troska o szczęście, potrzeby, godność i swobodny rozwój człowieka w środowisku naturalnym i społeczny (antropocentryzm).

Wszelkie informacje i zgłoszenia do konkursu do 30.03 w bibliotece szkolnej.

Opracowała Małgorzata Grynienko

Wyjątkowy konkurs dla wyjątkowych ludzi: „Jedyny w swoim rodzaju”

Jest to konkurs polegający tym, że z grona uczniów naszej szkoły wybieramy osoby wyróżniające się spośród innych osób (np. wyglądem, zainteresowaniami, osiągnięciami, posiadającą wyjątkową pasję, hobby, filozofię życiową itp.). Każda z wybranych osób musi posiadać cechę „jedyną w swoim rodzaju”. Zgłoszone osoby będą miały za zadanie przygotować wirtualny album ze swoim zdjęciem i krótkimi informacjami o sobie i cechach, które wyróżniają je spośród całej społeczności szkolnej (szczegóły w bibliotece szkolnej).

Celem akcji jest zwrócenie uwagi na to, że choć się różnimy wyglądem, zainteresowaniami i pasjami, to tak naprawdę wszyscy jesteśmy ludźmi i zasługujemy na taki sam szacunek ze strony innych osób. Konkurs realizowany jest w ramach projektu „Szkoła otwarta i tolerancyjna”.

Na zgłoszenia czekam do 30.03. w bibliotece szkolnej.

Opracowała: Małgorzata Grynienko

VII Interdyscyplinarna Konferencja Młodzieży Szkół Ponadgimnazjalnych ,,Quo vadis Homo”?

Dnia 8 marca 2018 roku w Zespole Szkół Mechanicznych nr 1 w Bydgoszczy odbyła się VII edycja Interdyscyplinarnej Konferencji Młodzieży Szkół Ponadgimnazjalnych. W tym roku tematem przewodnim spotkania było pytanie: ,,Któż jest moim bliźnim?”. Uczennica klasy 2aTG Weronika Mierzwińska przygotowała prezentację multimedialną poświęconą życiu i działalności Ireny Sendlerowej, która w czasie II wojny światowej ratowała żydowskie dzieci. Dziękujemy za wzorowe reprezentowanie szkoły.
Opiekunowie: D.Harkot i K.Rolle

Dzień Patrona Zespołu Szkół Gastronomicznych 2018

6 marca 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy odbyła się, jak co roku, uroczystość poświęcona Jarosławowi Iwaszkiewiczowi – patronowi naszej szkoły. Spotkanie gromadzi zawsze klasy pierwsze i ma na celu przybliżenie sylwetki poety, którego imię nosi nasza szkoła. Przed rozpoczęciem obchodów pierwszoklasiści zapoznają się z życiem i twórczością naszego patrona biorąc udział w okolicznościowym konkursie. Pierwsze miejsce zdobyły w nim Olga Młynarczyk (1cTŻ) i Wiktoria Stawska (1TH). Laureatki konkursu przedstawiły swoją prezentację uczniom podczas uroczystości. Spotkanie z okazji obchodów Dnia Patrona było wzbogacone konkursem recytatorskim wierszy Jarosława Iwaszkiewicza w wykonaniu uczniów klasy pierwszych. Klasę 1TH reprezentowały: Julia Purkstal- Ammer i Małgorzata Śmigiel, klasę 1cTŻ uczennice Wiktoria Gackowska i Olga Młynarczyk, klasę 1KT Lucyna Żarczyńska i Natalia Klepczyńska, natomiast klasę 1aTŻ Kacper Tarkowski. Jury w składzie: M. Kosmowska, J Tomaszewska i J. Kozińska przyznało pierwsze miejsce Oldze Młynarczyk z 1cTŻ, drugie- Wiktorii Gackowskiej z 1cTŻ i trzecie - Małgorzacie Śmigiel z 1TH. Uroczystość zaszczyciła swoją obecnością  pani dyrektor Joanna Dyrka, która wręczyła dyplomy laureatom konkursów.
Organizatorki: Joanna Kozińska i Joanna Tomaszewska

Dzień Kobiet 2018

8 marca 2018 roku obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Kobiet. Najlepsze życzenia wszystkim Paniom złożyli chłopcy z klasy 2cTG, którzy wraz z koleżankami przygotowali okolicznościowe laurki i wykwintne babeczki dla pań pracujących w naszej szkole. Dziewczęta otrzymały od kolegów ciasteczka. Dziękujemy młodzieży za zaangażowanie w realizację przedsięwzięcia.
Organizatorzy: Mariola Ruge i Małgorzata Kunicka

Moja krew Twoje życie

Dnia 7 marca 2018 roku w naszej szkole odbyło się spotkanie pod hasłem „Moja krew Twoje życie” mające na celu rozpowszechnienie informacji dotyczących honorowego krwiodawstwa oraz rozbudzenie wrażliwości na drugiego człowieka, bezinteresowności i altruizmu wśród młodzieży. Warsztaty zostały przeprowadzone przez panią Lucynę Przybylińską z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Bydgoszczy, które było fundatorem wręczonych podczas spotkania nagród uczestnikom szkolnego konkursu plastycznego pod tym samym hasłem. Trzy pierwsze miejsca zostały przyznane: Justynie Kosedzie z klasy 2KT, Marcie Gerke z klasy 4b TG i Sandrze Śmigielskiej z klasy 4aTG. Nagrodzonym uczennicom gratulujemy.
Opiekunowie: Katarzyna Waszkiewicz i Małgorzata Kunicka

Tolkien + tort + deser = Mistrzostwo Polski

28 lutego 2018 roku w Warszawie odbył się finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2018. Dwoje naszych uczniów Julia Pora i Kamil Poćwiardowski zdobyło tytuł mistrzowski. Tym samym pokonali 11 pozostałych finalistów, bo do ścisłego finału zakwalifikowało się 12 drużyn z 60 zgłoszonych szkół. Podczas finału Julia i Kamil musieli przygotować i zaprezentować tort, który nazwali „Tajemnica Bilbo Bagginsa” oraz 9 deserów o nazwie „Skarbiec Smauga”. Młodzi adepci sztuki cukierniczej zainspirowali się powieściami J. R. R. Tolkiena, gdyż tematem tegorocznej edycji EXPO SWEET była „Fantastyka & Fantasy”.
Na przygotowanie swoich propozycji cukierniczych mieli określony czas. Pracę rozpoczęli o  godz. 7:15 i do godz. 9:45 musieli wykonać dwa torty, w tym jeden bez dekoracji. Desery podali pół godziny później o 10:45. Następnie jury dokonało oceny organoleptycznej i wysłuchało prezentacji  uczestników na temat przygotowanych dzieł.
Zainspirowanie Tolkienem przyniosło drużynie sukces i tytuł Mistrza Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2018. Młodzi mistrzowie i ich opiekunka zostali nagrodzeni złotymi medalami, dyplomami, czekiem na 7 tys. złotych oraz dyplomem dla szkoły, którą reprezentowali.
Julia i Kamil przygotowywali się do uczestnictwa w Mistrzostwach pod czujnym okiem Ewy Gajdemskiej nauczycielki zawodu w ZSG w Bydgoszczy.
Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu drużyny, a szczególnie Piekarni Cukierni Krzysztof Poćwiardowski za wsparcie i sponsorowanie uczniów. Julii i Kamilowi gratulujemy ogromnego sukcesu.
Opiekunka: Ewa Gajdemska

Warsztaty kulinarne „Domowe fast foody” 2018

W dniu 12 lutego 2018 roku odbyła się w naszej szkole druga edycja warsztatów kulinarnych „Domowe fast foody” przeznaczona dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z  naszego regionu. Młodzież przygotowywała pyszne domowe frytki z pietruszki, marchewki, buraków, mini hamburgery, drożdżowe ślimaki oraz zdrowe sosy. Serdecznie dziękuję za pomoc Magdalenie Czekajewskiej-Stańczyk i Annie Firchów oraz młodzieży Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy za poświęcenie swojego wolnego czasu i tak wielkie zaangażowanie.
Organizator: Hanna Kuklińska-Piątkowska

Wizyt 789601