Aktualności

Sukces uczennicy w konkursie plastycznym "Zmień swoje zwyczaje, daj ziemi żyć dalej"

Dnia 26 października 2016 roku w ZS nr 1 im. Bartłomieja z Bydgoszczy odbył się finał konkursu plastycznego "Zmień swoje zwyczaje, daj ziemi żyć dalej". Podczas spotkania warsztaty na temat działań związanych
z ochroną środowiska poprowadził prof. dr hab. Zbigniew Podkówka z Uniwersytetu Techniczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. W kategorii szkół ponadgimnazjalnych I miejsce zajęła Anika Kośnik z klasy 3aTG. Gratulujemy sukcesu. Opiekun: Małgorzata Kunicka

Rekrutacja na praktyki zagraniczne zakończona

Zakończyła się rekrutacja do programu „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” realizowanego w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy. Niniejszy projekt jest finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu: „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”. Nasza inicjatywa cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem wśród młodzieży, co bardzo nas cieszy.
W linku przedstawiamy listę szczęśliwców zakwalifikowanych do wyjazdu na praktyki zagraniczne. Serdecznie gratulujemy! Koordynator projektu: J. Ormanowska

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017

W ramach wspierania talentów kulinarnych Unilever Food Solutions już po raz trzynasty organizuje konkurs dla uczniów szkół lub klas o profilu gastronomicznym. Uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z krewetek. Tegoroczny tytuł konkursu brzmi: Danie główne z krewetek z dowolnym rodzajem Primerby Knorr Professional”. Eliminacje wstępne, czyli przygotowanie i nadesłanie receptury-zgłoszenia, zawierającego propozycję receptury potrawy zgodnej z tematem wraz ze zdjęciem potrawy, należy przesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do dnia 04 grudnia 2016.Zapraszamy chętnych uczniów!!! Opiekun: Anna Firchów

Wszelkie informacje na stronie https://www.unileverfoodsolutions.pl/wsparcie-menu/MKSK/MKSK_2017.html

Bydgoszcz- moja mała ojczyzna

W sobotę 22 października 2016 roku uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Agnieszki Walkowiak wybrali się na pierwszy, z serii zaplanowanych na ten rok szkolny, spacer po Bydgoszczy. Podczas dwugodzinnej przechadzki poznawali historię Starego Miasta. Stary Rynek, Katedra, Wyspa Młyńska i ulica Długa to główne punkty programu. Kolejny spacer przed nami, cel-Śródmieście. Już dziś zapraszamy. Informacje niebawem. Organizator: Agnieszka Walkowiak

Warsztaty dla maturzystów ,,Papiery do kariery”

W dniu 20 października 2016 roku uczniowie klas czwartych odbyli zajęcia przygotowane przez sieć Eurodesk Polska i Krajowe Centrum Europass pt. „Papiery do kariery”. Warsztaty te uświadomiły naszym uczniom, jak odnaleźć się na rynku pracy i edukacji, poznać swoje słabe i mocne strony oraz skutecznie zaprezentować swoje kwalifikacje w kraju i za granicą z pomocą portfolio Europass. Zajęcia poprowadziła pani Joanna Wójtowicz z Centrum Europejskiego im. Roberta Schumana przy WSG w Bydgoszczy.

Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe

Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe
( egzamin w starej formule)
przeprowadzony zostanie
w roku szkolnym 2016/2017 po raz ostatni !!!

Termin składania deklaracji upływa 20 grudnia 2016r.

Etap pisemny 12 czerwca 2017 roku, poniedziałek godzina 12.00

Etap praktyczny 13 czerwca 2017 roku, wtorek

Patryk Kamiński i Hubert Sikorski finalistami ogólnopolskiego konkursu kulinarnego ,,Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016”

Podczas finału, który odbył się 21 października 2016 roku w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie , młodzi kucharze mieli za zadanie przy użyciu produktów z BLACK BOX  stworzyć według własnego pomysłu potrawy składające się z dania zasadniczego i deseru w czasie 1godziny i 20 minut.

 Patryk i Hubert w Black Box mieli: comber sarni, buraki, mini  szparagi ,kurki, czerwoną porzeczkę i mleczną czekoladę. Pomysłem  na danie zasadnicze był:  comber  z sarny , kaszotto z kaszy gryczanej z leśnymi grzybami z karmelizowanymi buraczkami, szparagami na białym winie z sosem z czerwonej porzeczki  oraz kurkami w maśle i palonym porem. Deser składał się z: fondanta czekoladowego, sernika z dynią z kruszonką orzechową, sosem z czerwonej porzeczki i galaretką pomarańczową.

Jury konkursu składało się z wiodących szefów kuchni. Nasza ekipa, przechodząc przez poszczególne etapy eliminacji, miała okazję na poznanie i rozmowę z jury. Wspólna praca kulinarna, poradzenie sobie ze stresem, możliwość wysłuchania uwag pozwoliły na zdobycie nowych doświadczeń.

Uczestnicy konkursu otrzymali również  zaproszenie do udziału w pierwszym Mikserze Kulinarnym w projekcie przygotowanym przez Makro Cash & Carry Polska pod nazwą ,,Szef dla młodych talentów”. Najbliższe warsztaty pt. ,,Ryby i owoce morza” odbędą się 18 listopada w Warszawie.

Szczególne podziękowania za pomoc, wsparcie i cierpliwość kierujemy dla szefa kuchni restauracji ,,Pod Aniołami” pana Adama Kowalewskiego i Michała Siekierki( naszych absolwentów) oraz Adama Rzęskiego  z klasy IV c TŻ.

Opiekun: Beata Lewińska

więcej informacji na: http://www.mistrzostwa-mlodych-kucharzy.pl/

Wymiana polsko-ukraińska

W dniach 01-09 października 2016 roku uczniowie klas trzecich technicznych brali udział w polsko-ukraińskiej integracji w Wiktorowie. Celem wymiany było zapoznanie młodzieży z historią, kulturą oraz zwyczajami Ukraińców. Poza tym grupy wspólnie przygotowywały posiłki zwyczajowe dla swoich krajów. Czas spędzany był na wycieczkach np. do Biskupina, Gniezna, Torunia oraz Bydgoszczy. Młodzież cały czas zajęta była zabawami integracyjnymi, sportowymi oraz rekreacyjnymi.
Kierownik wycieczki: Anna Firchów

Konkurs na najpiękniejszą dynię 2016

Celem konkursu jest zachęcenie uczniów do poszerzenia swoich umiejętności plastycznych w rzeźbieniu

w warzywach oraz popularyzacja dyni i jej walorów dekoracyjnych. Termin składania wykonanych prac do 26 października 2016 roku. Ogłoszenie wyników 28 października. Wyrzeźbione dynie składamy w sali 106, pamiętając o ich podpisaniu( imię i nazwisko ucznia, klasa).Życzymy kreatywności.
Organizatorzy: M. Czekajewska- Stańczyk i H. Pasera

Zajęcia dodatkowe ,,Wyczarowane z warzyw i owoców”

Zapraszam wszystkich chętnych uczniów na zajęcia, których celem jest rozwijanie zainteresowań w zakresie wykonywania dekoracji z warzyw i owoców–carving. Odbywać się one będą dwa razy w miesiącu- w czwartki od godziny 15.30 do 17.Zapisy w sali 106 Na pierwsze spotkanie organizacyjne zapraszam 27 października 2016 roku o godzinie 15.00 do sali 106. Organizator: M. Czekajewska-Stańczyk

Wizyt 426691