Aktualności

Konserwatorium o szkodliwości palenia tytoniu i innych używek

W dniach 6-7 października 2016 roku uczniowie klas pierwszych uczestniczyli w „Konserwatorium o szkodliwości palenia tytoniu i innych używek”, w ramach którego wzięli udział w spektaklu teatralnym pt. „O szkodliwości palenia” według sztuki Antoniego Czechowa oraz wysłuchali wykładu prof. nadzw. dr hab. Daniela Kalinowskiego nt. „Używek w literaturze”. Konserwatorium było okazją przybliżenia szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka palenia tytoniu i stosowania innych używek.
Opiekunowie: Karolina Trybuchowicz, Katarzyna Waszkiewicz, Grzegorz Banach i Stanisław Rabiej

Kolejny etap rekrutacji na praktyki zagraniczne

Dnia 07 października 2016 roku o godz. 14.00 odbył się test z języka niemieckiego dla uczniów, którzy zgłosili się do projektu „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces”. Ćwiczenia leksykalno – gramatyczne sprawdzały poziom wiedzy i podstawowe umiejętności komunikacyjne stosowane w typowych sytuacjach życia codziennego.
Organizator: Ewa Jankowska

Promujemy naszą szkołę w środowisku lokalnym

Dnia 07 października 2016 roku warsztaty szkolne wykonały usługę cateringową w Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy z okazji Dnia Edukacji Narodowej. W trakcie uroczystości zostały wręczone odznaczenia państwowe oraz medale i nagrody resortowe dla nauczycieli z województwa kujawsko – pomorskiego. Było to dla nas duże wyzwanie. Obsłużyliśmy łącznie 550  osób. Poczęstunek składał się z wyrobów cukierniczych przygotowanych przez grupy klas: 4cTŻ, 2bTŻ, 2aKZ, 3aKZ pod okiem nauczycieli: pani Justyny Ormanowskiej i Ewy Gajdemskiej. Przygotowano soczyste babeczki marchewkowe, kolorowe i wykwintne deserki  o różnych smakach. Uczestnicy spotkania konsumowali nasze wspaniałe torty czekoladowe z  wiśniową nutą. Kawowe, otulone kremem z czarnej porzeczki i delikatnej bezy z hibiskusem, prezentowały się równie okazale. Uczniowie z klas: 1KT,2KH,3KT i 4KEL obsługiwali gości  pod okiem Aleksandry Daszuty - Kosiak i Joanny Nowickiej. Uczestnicy spotkania serdecznie dziękowali za wspaniały poczęstunek i obsługę.
Koordynator imprezy: kierownik warsztatów- Iwona Chojnacka

Spacer z historią w tle

Dnia 22 października 2016 roku (sobota), w ramach działalności koła historycznego „Bydgoszcz moja mała Ojczyzna”, odbędzie się spacer po Bydgoszczy pod hasłem „Poznajemy Stare Miasto”.

Zbiórka o godz. 10.00 na Starym Rynku przy Pomniku Walki i Męczeństwa.

Zgłoszenia do 19 października 2016 roku u nauczycieli historii. Serdecznie zapraszamy.

Organizator: Agnieszka Walkowiak

Wymiana polsko – ukraińska 2016

Dnia 04 października 2016roku  gościliśmy w auli  grupę młodzieży ukraińskiej z Podola. W trakcie krótkiego pobytu poznała ona historię  naszej szkoły i kierunki kształcenia. Goście obejrzeli film promujący naszą placówkę. Panie wicedyrektor wręczyły opiekunom grupy pamiątkowe upominki.  Młodzież miała także okazję obejrzeć  sale lekcyjne i technologiczne. W trakcie spotkania uczestnicy wymiany degustowali wyroby przygotowane przez warsztaty szkolne. Spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze. Ukraińska młodzież dziękowała za serdeczność i gościnność. 
Organizatorzy: Małgorzata Kunicka, SU, warsztaty szkolne

II Festiwal Zdrowego Stylu Życia

W dniach 26-30 września 2016 roku Kujawsko-Pomorskie Centrum Edukacji Nauczycieli wraz z Wyższą Szkołą Gospodarki w Bydgoszczy zorganizowały Festiwal Zdrowego Stylu Życia. Celem było między innymi zwrócenie uwagi uczniom oraz nauczycielom na właściwe wybory żywieniowe i motywowanie do aktywności fizycznej. W ramach  festiwalu w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów. Prowadzili je uczniowie z klas: 3a KZ, 3b TŻ, 2a TŻ pod opieką nauczycieli: M. Ruge, A. Firchów, H. Kuklińskiej-Piątkowskiej, H. Pasery, T. Skorczewskiego. Temat tegorocznych warsztatów brzmiał: „Wyczarowane z warzyw i owoców”. Uczestnicy  przygotowali  paprykę faszerowaną warzywami i kaszą jaglaną, babeczki z farszem warzywnym, sałatkę oraz koktajl owocowy. Było miło i smacznie. Oprócz warsztatów młodzież naszej szkoły: M. Bitner, S. Duszyńska, M. Rausz, M. Wolny z klasy 4b TŻ pod opieką K. Trybuchowicz, A. Firchów/M. Czekajewskiej-Stańczyk poprowadziła prelekcje w bydgoskich gimnazjach pt.: „Zdrowe i kolorowe – jem warzywa i owoce”, w czasie których zapoznała słuchaczy z zasadami zdrowego żywienia i przekonywała o ważności warzyw oraz owoców w naszej diecie. Uczniowie z klasy 3 KT mieli przyjemność pomagać podczas konferencji „Zaloguj się na zdrowie”.

Lekcja historii w plenerze

Dnia 30 września 2016 roku uczniowie klas 4a i 4b w ramach lekcji historii zwiedzili przygotowaną przez IPN wystawę „Polska Walcząca”, prezentowaną na dziedzińcu Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy.
Organizator: Agnieszka Walkowiak

VIII Młodzieżowe Spotkania Samorządowe już niebawem

Więcej informacji o terminie, regulaminie i tematyce tegorocznego spotkania znaleźć można w zakładce Konkursy/Olimpiady. Organizatorzy: Małgorzata Kunicka i SU ZSG

Rusza październikowa edycja konkursu ,,Mam pomysł na…”

Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w październikowej edycji konkursu  „Mam pomysł na… śliwkę” .
Możliwości kulinarnego wykorzystania tych owoców są bardzo różnorodne. Świetnie nadają się do spożycia na surowo, są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Można z nich robić powidła, kompoty, dżemy lub konfitury. Popularne są śliwki marynowane, suszone, wędzone. Wędzone nadają się do bigosu i różnego rodzaju sosów. Odmian tego owocu mamy wiele. Najpopularniejsze to węgierki o przyjemnie słodko-kwaśnym smaku, śliwka domowa o delikatnej konsystencji i lekko korzennym smaku. Wdzięczne do kulinarnego wykorzystania są renklody i zapomniane mirabelki. Zatem pomysłów czy to na przekąskę, deser lub dodatek do mięsiwa, czy też drobiu nie powinno Wam zabraknąć. Dajcie się ponieś Waszej kulinarnej fantazji!
Pamiętajcie również o drugim konkursie „Tradycyjnie  i smacznie w moim domu”. Tutaj nie jesteście ograniczeni żadnym produktem. Chwalicie się swoimi sprawdzonymi przepisami rodzinnymi. Czekamy z niecierpliwością na Wasze domowe przysmaki ze starych książek czy pożółkłych kartek z zeszytów mam i babć. Więcej szczegółów w zakładce Konkursy/Olimpiady. Organizatorzy: nauczyciele przedmiotów zawodowych

Sukces naszych uczniów w ogólnopolskim konkursie kulinarnym

,,Polskie danie eksportowe”  to nazwa organizowanego przez Agencję Rynku Rolnego konkursu dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych uczących się w klasach związanych z gastronomią na zaprezentowanie w dowolnej formie elektronicznej  potrawy tradycyjnej lub regionalnej, która może stać się polskim daniem eksportowym. Praca mogła być wykonana w formie np.: krótkiego filmiku, projektu, plakatu, zdjęcia czy prezentacji multimedialnej. Nagrodami w konkursie był  aparat fotograficzny, zaproszenia na ostatni dzień Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food 2016 oraz udział w warsztatach ze znanym kucharzem Marcinem Budynkiem. Mimo że czasu nie było dużo, Adam Rzęski z kl. IV c TŻ i Karol Sosnowski z kl. III a TŻ przygotowali prezentacje multimedialne promujące produkty regionalne kuchni kujawsko- pomorskiej: Adam-kaczkę, a Karol-półgęsek. Największą ilość punktów i I miejsce zdobyła prezentacja Karola. Gratulujemy nagrodzonym i zapraszamy do obejrzenia najlepszych prac podczas zajęć zawodowych. Opiekun: Beata Lewińska
Filmik z ogłoszenia wyników konkursu: https://www.youtube.com/watch?v=2MmGCOpkP3U

Wizyt 407070