Aktualności

Medyczna Środa - transplantologia

Dnia 25 października 2017 roku uczniowie klasy 3cTG: Julia Jackiewicz, Ilona Kunicka, Natalia Borkowska oraz Wojciech Romiński uczestniczyli w wykładzie pt: „Współczesne osiągnięcia w dziedzinie przeszczepiania narządów i tkanek na świecie, w Polsce i w województwie kujawsko-pomorskim”. Pani dr n. med. Aleksandra Woderska w interesujący sposób przybliżyła zagadnienia związane z transplantologią. Mieliśmy także przyjemność poznać panią Bogumiłę Kwiatkowską, uczestniczkę pierwszego w regionie i drugiego w Polsce, przeszczepu krzyżowego nerek.
Opiekun: Karolina Trybuchowicz

Debata „Młodzież”

Dnia 23.10.2017r. w sali konferencyjnej Hali Sportowo –Widowiskowej „Łuczniczka” odbyła się debata strategiczna o naszym mieście w ramach prac nad aktualizacją Strategii Rozwoju Bydgoszczy poruszająca temat młodych. Naszą szkołę reprezentowała Wiktoria Sypniewska z klasy 2bTG wraz z opiekunem SU Małgorzatą Kunicką. W trakcie spotkania młodzi ludzie i ich opiekunowie wypracowywali wizję Bydgoszczy 2030.

Konkurs fotograficzny „Pocztówka z wakacji”

Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Bydgoszczy zorganizowało konkurs fotograficzny „Pocztówka z wakacji” Miło nam poinformować, że uczennice z klasy 1TH zajęły najwyższe lokaty. Są to Julia Duch (I miejsce) i Klaudia Zabel (II miejsce). Gratulujemy sukcesu!
Opiekun: Małgorzata Kunicka

Konkurs na najciekawszą recenzję przeczytanej książki

Biblioteka szkolna informuje i zaprasza do wzięcia udziału w konkursie na najciekawszą recenzję przeczytanej książki. Prace konkursowe należy składać w bibliotece szkolnej do 15 listopada 2017r. Dla autorów najlepszych recenzji przygotowano nagrody…

Konkurs „Fantazje kwiatowe w dyni”

Celem konkursu jest zachęcenie uczniów do poszerzenia swoich umiejętności plastycznych w rzeźbieniu kwiatów w warzywach oraz popularyzacja dyni i jej walorów dekoracyjnych. Termin składania prac – 15 listopada. Ogłoszenie wyników i prezentacja prac – 16 listopada. Prace składamy w sali 106, do każdej dyni powinna być dołączona winietka z imieniem i nazwiskiem uczestnika .

Regulamin konkursu.
W konkursie może wziąć każdy uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych. Praca ma być wykonana w dyni, gatunek dyni wybiera uczestnika konkursu. Wykonanie rzeźby ma odzwierciedlać kompozycję kwiatową. Prace, które będą nawiązywały do Halloween nie będą brały udziału w konkursie. Ocenie podlegać będą: precyzja wykonania i różnorodność kompozycji. Powodzenia!
Organizatorzy:  Magdalena Czekajewska-Stańczyk, Hanna Pasera

Lekcja psychologii sukcesu

18 października 2017 roku, w ramach zajęć wychowawczych, klasa 2aTG odbyła wyjątkową lekcję mającą pokazać, jaka jest droga do osiągnięcia sukcesu. Uczniowie badali poziom poczucia własnej wartości i skuteczności działania oraz dowiedzieli się, jak zmienić swoje nastawienie, aby odnieść sukces. Zrozumieli, że krytyka, to nie porażka, a bodziec do konstruktywnej pracy nad sobą. Zajęcia poprowadziła pani Barbara Barczyńska, trener personalny, a prywatnie mama ucznia z klasy. Spotkanie odbyło się w ramach współpracy rodziców ze szkołą.
Wychowawca: Katarzyna Filipiak-Futyma

Wycieczka hotelarzy do Wrocławia

W dniach 16 -17 października 2017 roku uczniowie klas 4TH, 3TH, 3KH, 2TH, 1TH uczestniczyli w szkolnej wycieczce do Wrocławia. Celem wyjazdu było zapoznanie z atrakcjami turystycznymi miasta, udział w zajęciach integracyjnych
oraz  zrealizowanie przydzielonych zadań z geografii i przedmiotów zawodowych. Pierwszego dnia, zaraz po przyjeździe do Wrocławia, uczniowie otrzymali karty pracy, na których znajdowały się zadania do wykonania. Naszą przygodę z Wrocławiem zaczęliśmy od wizyty w Afrykarium, jednym z najpiękniejszych w Polsce i Europie ogrodów zoologicznych. Następnie udaliśmy się do zabytkowej Hali Stulecia, jednej z pierwszych budowli żelbetonowych. Po zwiedzaniu Hali przeszliśmy do skąpanego w październikowym słońcu Ogrodu Japońskiego. Na zakończenie zwiedzania zrobiliśmy wspólne, pamiątkowe zdjęcie pod Iglicą. Wieczorem uczniowie klasy 4TH przygotowali dla wszystkich smaczną kolację. połączoną z zajęciami integracyjnymi. Drugi dzień zaczęliśmy od spaceru na teren Politechniki Wrocławskiej, skąd kolejką linową „Polinka”, która jest dziełem studentów i łączy oba brzegi Odry, przedostaliśmy się do Hydropolis, w którym nauka i wiedza o wodzie są na wyciągnięcie ręki. Wizytę we Wrocławiu zakończyliśmy zwiedzaniem Starówki, na której podziwialiśmy piękne, zabytkowe kamieniczki, fontannę i gotycki ratusz z ciekawym zegarem astronomicznym. Podczas wycieczki dopisały nam, pełna jesiennych barw i słońca, pogoda oraz dobry humor.
Do Bydgoszczy wróciliśmy pełni niezapomnianych wrażeń, z nadzieją na następną wycieczkę.
Organizatorki: Magdalena Łabuś i Iwona Januszewska

Podsumowanie konkursu „Selfie z książką”

Dnia 18.10.2017 r. miało miejsce rozdanie nagród w konkursie „Selfie z książką” zorganizowanym przez Bibliotekę szkolną. Zdjęcia przygotowane przez młodzież były kreatywne i na wysokim poziomie. W związku z tym wszystkie uczestniczki otrzymały wyróżnienia w postaci dyplomów i nagród – niespodzianek. W konkursie wzięły udział: Daria Kłobuchowska i Oliwia Stremlau z klasy 2aTG, Paulina Draheim (3TH), Paulina Rozniak i Luiza Rosińska (2TH) oraz Agnieszka Najdowska (1aBS). Miłą niespodziankę sprawiła nam pani prof. Ewa Jankowska, która również uczestniczyła w konkursie. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do obejrzenia wystawy pokonkursowej w Bibliotece szkolnej. Mamy nadzieję, że kolejna edycja będzie cieszyła się jeszcze większym zainteresowaniem.
Organizatorki: Ewa Karulska i Małgorzata Grynienko

Światowy Dzień Żywności 2017

Dnia 16 października na całym świecie obchodzony jest  Światowy Dzień Żywności w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Celem obchodów jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych. Nasza szkoła włączyła się w obchody tego dnia. Uczennice klasy 2bTG: Julia Kmieciak, Maja Przybylska i Ola Pirowicz przeprowadziły wśród zaproszonych uczniów ankietę oraz pogadankę dotyczącą znaczenia żywności w racjonalnym żywieniu. Następnie przedstawiły wartość odżywczą różnych produktów spożywczych i opisały wpływ zasad racjonalnego żywienia na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Wśród 78 ankietowanych tylko 40% badanych uważa, że prowadzi zdrowy tryb życia, 17% spożywa posiłki co 3-4 godziny bez podjadania, a 35% badanych spożywa ostatni posiłek 2-3 godziny przed snem. Niestety wśród uczniów biorących udział w obchodach tego święta tylko 40% czyta etykiety produktów spożywczych, zanim kupi produkt. Badana młodzież jednak bardzo chętnie wypija odpowiednią ilość wody, bo aż 61% z nich pije jej minimum 1,5 litra dziennie. Uczennice zwróciły także uwagę na marnowanie żywności w Polsce i na świecie, apelując, aby wybierali tylko te produkty, które są im potrzebne i nie kupowali żywności na „zapas”, szczególnie tej, która szybko się psuje. Warto ugotować obiad z  tzw. resztek jedzenia, które mamy w naszych domach. W ten sposób jej nie marnujemy, a także dbamy o nasz portfel. Róbmy porządki w naszych lodówkach!
Opiekunowie: Magdalena Czekajewska-Stańczyk, Anna Firchów

Uczniowie ZSG na Targach Edukacyjnych „ Akademia Wiedzy”

W dniu 10. 10. 2017 roku uczniowie klas: 4TH, 3cTŻ, 2TH, 2KT brali udział w Targach Edukacyjnych Akademia Wiedzy, które odbyły się w Centrum Kongresowym Opery Nova. Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w  pokazach, prezentacjach, wykładach i warsztatach prowadzonych przez profesjonalnych trenerów personalnych, mówców i praktyków. Na trzecim piętrze, obok sali Manru, miały swoje stoiska wystawowe wyższe uczelnie z Bydgoszczy, regionu i Polski. Najbardziej oblegane, głównie przez maturzystów, były stoiska z ofertą edukacyjną Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego, Collegium Medicum z Bydgoszczy, Akademii Morskiej z Gdyni oraz Wojskowej Akademii Technicznej z Warszawy. Uczniowie mogli uzyskać informacje dotyczące kryteriów naboru na studia, poznać wachlarz kierunków, zasięgnąć rady oraz porozmawiać z profesjonalistami. Udział w warsztatach oraz zdobyte materiały promocyjne wyższych uczelni z pewnością pomogą naszym uczniom w planowaniu dalszej drogi kariery zawodowej i edukacyjnej.
Opiekunowie: Iwona Januszewska, Magdalena Czekajewska – Stańczyk, Joanna Nowicka i Sebastian Wagner.

Wizyt 790012