Aktualności

Lekcje z ZUS

Od października do stycznia 2018 roku uczniowie z klas: 2TH, 2KT, 3bTŻ i 4bTŻ uczestniczyli w projekcie „Lekcje z ZUS”. Został on przygotowany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych oraz Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Zrodził się on z potrzeby pogłębiania wiedzy  młodego pokolenia Polaków na temat ubezpieczeń społecznych. Zwieńczeniem cyklu zajęć był etap szkolny olimpiady "Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych".  Najwyższy wynik w zmaganiach  uzyskały:  Kinga Cyranowicz z klasy 4bTG, Marta Gerke z klasy 4bTG  oraz Weronika Szablewska z klasy 2KT.
Organizator: Agnieszka Walkowiak

Nasz Gastronomik z zaszczytnym tytułem „Złotej Szkoły 2018”

10 stycznia w Auli Głównej Politechniki Warszawskiej zostały ogłoszone wyniki XX jubileuszowego Ogólnopolskiego Rankingu Liceów i Techników „Perspektywy 2018”. Kapituła Rankingu przeanalizowała osiągnięcia i sukcesy 1743 techników oraz 2017 liceów . Spośród wszystkich szkół wyłoniono najlepsze technika (300) i licea (500). Pozycja w rankingu była zależna od sukcesów szkoły w olimpiadach (20%), wyników z matury 2017 z przedmiotów obowiązkowych (20%), z przedmiotów dodatkowych (30%) oraz wyników z egzaminów zawodowych (30%). Szczegółowe informacje dostępne są na portalu www.perspektywy.pl.

Niezmiernie milo nam poinformować że nasze Technikum Hotelarskie w ZS Gastronomicznych po raz kolejny uplasowało się w czołówce najlepszych szkół technicznych w Polsce. Zajęliśmy 53 miejsce w kraju, 6 w województwie kujawsko- pomorskim i 3 w Bydgoszczy. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczniom i nauczycielom. Ogromnie dziękujemy wszystkim za wysiłek i zaangażowanie skutkujące uzyskaniem zaszytego tytułu „Złotej Szkoły 2018”.

Warsztaty "Domowe fast foody"

Zespół Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy serdecznie zaprasza uczniów gimnazjum oraz klas siódmych szkoły podstawowej do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych: „Domowe fast foody”
Warsztaty odbędą się 12.02.2018r. Na zgłoszenia czekamy do dnia: 29.01.2018r.
W razie pytań prosimy o kontakt:
Hanna Kuklińska-Piątkowska- e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.tel. 530-059-364
więcej >>>

Nowości książkowe w bibliotece szkolnej

Biblioteka szkolna zaprasza do wypożyczania nowych pozycji książkowych, które pojawiły się dzięki wsparciu finansowemu Rady Rodziców ZSG. Zakupiono ponad sto pozycji, w tym nowe egzemplarze lektur szkolnych, nowości wydawnicze oraz książki najczęściej poszukiwane przez naszych czytelników. Możecie już wypożyczać: „Pamiętniki wampirów”, „Ponad wszystko”, „Labirynt duchów” C.R. Zafona, powieści obyczajowe, thrillery , fantastykę i wiele innych tytułów. Zbiory biblioteczne wzbogaciły się o kilka ciekawych biografii . Na rodziców czekają nowe poradniki np. „Klucz do zrozumienia relacji rodzice- dziecko”, „Przezwyciężyć uzależnienie”, „Posłucham rodziców jak się w końcu zamkną”. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy!
Opracowały: Ewa Karulska i Małgorzata Grynienko

Pokaz Koła Naukowego Technologów Żywności CIBUS UTP

Dnia 18 stycznia 2018 roku w auli młodzieżowej odbył się pokaz Koła Naukowego Technologów Żywności CIBUS Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Studenci technologii żywności i żywienia człowieka Michał Zaborowski i Joanna Hodyl wraz z koleżankami i kolegami przedstawili pokaz kuchni molekularnej. Następnie nasi uczniowie po obejrzeniu prezentacji „Chemia od kuchni” dokonywali pomiaru składu ciała, określali wiek metaboliczny, ilość masy mięśniowej oraz zawartość tłuszczu. W trakcie zajęć  studenci częstowali lodami i ciasteczkami przygotowanymi w trakcie spotkania. W warsztatach zorganizowanych pod kierunkiem dr. inż. Wojciecha Poćwiardowskiego uczestniczyli uczniowie klas: 3aTG, 3bTG i 3cTG.
Organizatorzy: Joanna Dyrka i Małgorzata Kunicka

Żywa lekcja biologii w Zoo

Dnia 15 stycznia 2018 roku uczniowie z klasy 3aTG i 3KH uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych „Płazy i gady nie tylko krajowe” w Ogrodzie Zoologicznym w Myślęcinku. Podczas warsztatów młodzież miała możliwość bezpośredniego kontaktu z wybranymi gatunkami zwierząt. Uczniowie samodzielnie mogli zaobserwować ich charakterystyczne cechy oraz dostrzec różnice w budowie anatomicznej stanowiącej wyraz przystosowania do warunków bytowania w różnych środowiskach.
Ponadto młodzież wzbogaciła swoją wiedzę dotyczącą hodowli zwierząt zmierzającej do ochrony gatunków zagrożonych wyginięciem i zachowania bioróżnorodności.
Opiekun: Katarzyna Waszkiewicz

Profilaktyka „Odpowiedzialność prawna nieletnich”

Dnia 15.01.2018 roku w auli młodzieżowej odbyły się zajęcia profilaktyczne. Pracownicy Straży Miejskiej Sławomir Brzeziński i Wojciech Nowak zapoznali młodzież klas pierwszych z odpowiedzialnością prawną nieletnich oraz omówili zachowania przestępcze wśród młodzieży.
Organizatorzy: Joanna Kowalska i Małgorzata Kunicka

Kolejny sukces hotelarzy 2018

Uczennice Karolina Owczarzak (2TH) i Wiktoria Wieczorek (3TH) zakwalifikowały się do etapu centralnego X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. 10 stycznia 2018 roku w Bydgoszczy odbył się etap okręgowy X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Po raz pierwszy zmagania odbywały się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy – jako siedzibie sekretariatu okręgu nr 9. Naszą szkołę reprezentowały Karolina Owczarzak (2TH) i Wiktoria Wieczorek (3TH). Uczennice zmierzyły się z testem, który zawierał 60 pytań obejmujących swoim zakresem szeroką tematykę z zakresu hotelarstwa, gastronomii oraz aktualności branżowych i turystycznych. Do etapu okręgowego przystąpiło łącznie 345 uczniów z całej Polski. Do etapu centralnego Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej zakwalifikowało się tylko 30 uczniów. Finał ogólnopolski olimpiady odbędzie się w dniach 9-12 kwietnia 2018 roku w Kołobrzegu. Serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w dalszych zmaganiach w finale!
Przygotowanie do olimpiady: Sebastian Wagner

XXII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności - etap okregowy

Dnia 12 stycznia 2018 roku uczennice klasy 4bTŻ Kinga Cyranowicz i Marta Gerke wzięły udział w okręgowym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W tym roku konkurs odbył się w Zespole Szkół Ekonomicznych w Tczewie. Uczennice zdobyły bardzo wysokie lokaty: Kinga Cyranowicz (2 miejsce) i Marta Gerke (8 miejsce) zdobywając odpowiednio 74 i 61 punktów. Komitet Główny Olimpiady ustalił próg kwalifikujący do udziału w etapie centralnym na poziomie 63 punktów. W związku z powyższym Kinga Cyranowicz będzie reprezentowała Zespół Szkół Gastronomicznych w konkursie ogólnopolskim, który odbędzie się w dniach 22-24 marca 2018 roku w Lublinie. Obu uczennicom gratuluję determinacji w zdobywaniu wiedzy znacznie wykraczającej poza podstawę programową. Kindze natomiast życzymy owocnej pracy podczas przygotowywania się do zdobycia tytułu laureata.
Opiekun: Anna Borowicz

WOŚP 2018

14.01.2018 roku odbył się 26 finał WOŚP. Temat finału: „Dla wyrównania szans w leczeniu noworodków”. Wolontariusze: z klasy 4TH Katarzyna Jaszak, z klasy 4bTG Karol Woźniak, z klasy 3TH Wiktoria Balcerzak, Magda Jerchewicz, z klasy 2TH Sylwia Such, Kinga Wolska, z klasy 1TH Julia Duch, Wiktoria Lewandowska, Marta Płóciennik, Maja Milewska, Daria Szafrańska, Mateusz Wojtynowski, Kaludia Zabel, z klasy 3aTG Justyna Jędrzejewska, Oliwia Kosioł, Krzysztof Łaziński, Julia Nowak, Patrycja Skolmowska, Angelika Gołata, z klasy 2bTG Marta Redzimska, Wiktoria Sypniewska, z klasy 2cTG Dorota Jaszak, Oliwia Kokoszka, z klasy 1cTG Kamil Bręczkiewicz, Patryk Byzdra, Michalina Dudek, Laura Kin, Marcelina Król, Izabela Łęga, Martin Milczarek, Olga Młynarczyk, Marcelina Spychała, Martyna Szneidrowska, z klasy 3KH Kinga Kowalska, z klasy 3aKZ Daniel Maras, Przemysław Rybicki, Brian Redlarski, Oskar Zawada oraz z klasy 1aBS Agnieszka Najdowska zbierali datki na wyrównywanie szans w leczeniu noworodków. 26 finał łączy nas ze wszystkimi ludźmi dobrej woli na całym świecie. Dziękujemy wolontariuszom za okazane serce i zrozumienie idei wolontariatu.
Opiekunki wolontariuszy: Anna Firchów, Grażyna Guczalska i Małgorzata Kunicka

Wizyt 677281