Aktualności

Wampiriada w ,,Gastronomiku”

W ramach kampanii społecznej „Łączy nas krew, która ratuje życie” dnia 11 kwietnia 2017 roku we współpracy z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Bydgoszczy w ,,Gastronomiku” odbyła się akcja honorowego oddawania krwi. Młodzież naszej szkoły wykazała się bezinteresownością i altruizmem.

W akcji łącznie oddano 12 litrów krwi niezbędnej do ratowania ludzkiego życia. Gdyby nie ten cenny dar, nie można byłoby przeprowadzać wielu skomplikowanych zabiegów operacyjnych. Obecnie krew i preparaty krwiopochodne otrzymują chorzy po: operacjach chirurgicznych, ciężkich krwotokach, urazach, wypadkach, oparzeniach, a także leczący się na niedokrwistość czy hemofilię. Krew niezbędna jest także w ratowaniu życia osób zmagających się z chorobami szpiku kostnego.

Młodzieży uczestniczącej w akcji serdecznie dziękujemy za okazane serce i wrażliwość na los potrzebujących. Opiekunowie: Katarzyna Waszkiewicz, Karolina Trybuchowicz, Małgorzata Kunicka

Wielkanoc tuż, tuż…

Z okazji nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy nauczycielom, uczniom, pracownikom obsługi i administracji, sympatykom naszej szkoły życzymy wielu radosnych i pięknych chwil, wspaniałej rodzinnej atmosfery, szczęścia oraz pogody ducha. Niech ten niezwykły czas przepełniony będzie pozytywnymi emocjami i wiosenną radością.

Pięknych Świąt Wielkanocnych życzy
Dyrekcja i Samorząd Uczniowski

 

 

Depresja-porozmawiajmy o niej

W ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia 7 kwietnia 2017 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty skierowane do młodzieży pt.: „Depresja-porozmawiajmy o niej”. Spotkanie zostało przeprowadzone przez panią psycholog dr Martę Kosiol oraz studentki Koła Naukowego „Psycholog w Służbie Profilaktyki i Prewencji” Instytutu Psychologii Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy panią Joannę Wojciechowską i panią Sylwię Szczepaniak.

Warsztaty były okazją do pogłębienia wiedzy na temat depresji-choroby objawiającej się co najmniej dwutygodniowym odczuwaniem smutku, utratą zainteresowania czynnościami, które zawsze sprawiały przyjemność. Ponadto u osób cierpiących na depresję mogą wystać takie objawy jak: brak energii, zmiana apetytu, krótszy lub dłuższy sen, trudności z koncentracją, stany lękowe, niepokój, poczucie beznadziejności. Należy pamiętać, że depresja dotyka ludzi w różnym wieku z różnych środowisk na całym świecie. Jest przyczyną cierpień psychicznych i negatywnie wpływa na relacje z rodziną i przyjaciółmi, w najgorszym przypadku może być przyczyną samobójstwa. Według statystyk depresja jest przyczyną zgonów osób w wieku 15-29 lat. Podczas spotkania zwrócono także uwagę na skuteczne sposoby zapobiegania depresji oraz różne  formy jej leczenia.
Organizatorzy: Magdalena Czekajewska-Stańczyk, Małgorzata Kunicka, Katarzyna Waszkiewicz

II edycja konkursu kulinarnego ,,Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy” rozstrzygnięta

Dnia 8 kwietnia 2017 roku podczas ,,Drzwi Otwartych” odbyła się II edycja konkursu pt. ,,Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy’’. Jej tematem były produkty regionalne: kasza, ryba i twaróg. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu ze znajomości kasz, przygotowanie w czasie  1h 30 min. dania głównego oraz deseru, prezentacja wykonanych zestawów nawiązujących do historii i smaków naszego regionu.
więcej >>>

Sukces hotelarzy. Mamy finalistkę Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

W dniach 03-06.04.2017r. w Kołobrzegu odbył się etap centralny 9. edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, w której tytuł finalisty zdobyła uczennica naszej szkoły Dominika Samsin z kl. 4TH. W zmaganiach olimpijskich w etapie okręgowym i centralnym udział wzięło 400 uczniów z 350 szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Dominika przeszła przez eliminacje szkolne, etap okręgowy, w którym uzyskała najlepszy wynik. Jako jedyna z naszego okręgu dostała się do etapu centralnego. W finale znalazła się w gronie 39 najlepszych uczniów z całej Polski-Mistrzów Wiedzy Hotelarskiej. Dominice gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Opiekun: Iwona Januszewska

Drzwi Otwarte 2017 za nami

Dnia 8 kwietnia br. gościliśmy w murach szkoły gimnazjalistów zainteresowanych nauką w naszej placówce. Mimo kapryśnej aury chętnych do zwiedzania szkoły nie brakowało. Gimnazjaliści mogli obejrzeć zmagania uczniów w konkursach kulinarnych, porozmawiać na temat kierunków kształcenia, zwiedzić sale lekcyjne i technologiczne. Nasza młodzież zadbała o fantastyczną atmosferę. Mamy nadzieję, że spotkamy się już wkrótce. Dziękujemy i zapraszamy!

Kulinarna podróż do smaków kuchni japońskiej

W czwartkowe popołudnie grupa chętnych uczniów z klas technikum i zasadniczej szkoły zawodowej, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę oraz umiejętności praktyczne związane z kuchnią Dalekiego Wschodu wspólnie z kucharzem Łukaszem Gościniakiem ze Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz podróżnikiem Grzegorzem Perlikiem, który przedstawił historię, kulturę i sztukę kraju kwitnącej wiśni, uczestniczyła w kulinarnej podróży charakterystycznych smaków potraw kuchni japońskiej-sushi. Dziękujemy poznańskiej firmie Fusion Gusto, restauracji Nobo Sushi oraz naszym fotoreporterom za udział i pomoc w organizacji warsztatów. A już latem… kulinarna podróż do Ameryki Północnej.
Organizator szkoleń: Krzysztof Szczepaniak

Promujemy naszą szkołę w środowisku lokalnym(3)

Dnia 4 kwietnia 2017 roku gościł w naszej szkole Zarząd Okręgowego Związku Inwalidów Wojennych Rzeczypospolitej Polskiej. Związek ten to najstarsza organizacja kombatancka, która powstała w 1919 roku . Na posiedzenie przybył Wicemarszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Zbigniew Ostrowski, który wręczył członkom związku Medal Marszałka Województwa ‘’UNITAS DURAT PALATINATUS CUIAVIANO-POMERAMNIENSIS”. Gościliśmy także byłego wojewodę panią Ewę Mes i wiceprzewodniczącego Rady Miasta Jana Szopińskiego. Spotkaniu towarzyszyła miła atmosfera. Goście w czasie przerwy degustowali wspaniałe desery przygotowane przez uczniów klasy 2aKZ pod okiem pani Ewy Gajdemskiej, raczyli się obiadem sporządzonym na tę okazję przez uczniów klasy 2bTŻ i 1aKZ pod kierunkiem pani Justyny Ormanowskiej. O oprawę kelnerską zadbała klasa 3aTŻ z panią Marzeną Płachcińską. Koordynator imprezy: kierownik warsztatów-Iwona Chojnacka

Rusza „Akcja kwalifikacja”*

Osoby zainteresowane udziałem w kursach barmanów, baristów oraz carvingu prosimy o składanie do 21 kwietnia 2017 roku w sekretariacie do spraw uczniów wypełnionych formularzy zgłoszeniowych.
więcej >>>

Drzwi Otwarte w Rynarzewie

Dnia 29 marca 2017 roku uczestniczyliśmy w Drzwiach Otwartych organizowanych przez Zespół Szkół w Rynarzewie. Serdeczne podziękowania dla Klaudii Kuczak oraz Karoliny Owczarzak z klasy 1TH za poświęcenie swojego wolnego czasu oraz godne reprezentowanie szkoły.
Opiekunowie: Hanna Kuklińska-Piątkowska, Tomasz Skorczewski

Wizyt 493959