Aktualności

Gra Miejska „Open Your Mind”

W środę 11.04 Żaklina Jasińska, Natalia Gołubowska i Kinga Wolska z klasy 2TH reprezentowały naszą szkołę w grze miejskiej “Open Your Mind”, która odbyła się w okolicach Starego Rynku, w ramach programu “Szkoła Otwarta I Tolerancyjna”. Dziewczyny rozwiązywały zagadki umieszczone na trzech ścieżkach: Stereotypów, Iluzji i Snu. Celem gry było zdobycie jak największej ilości punktów, w jak najkrótszym czasie. Zabawa wymagała orientacji w terenie, koncentracji, wyostrzenia świadomości i logicznego myślenia. Nasz zespół zajął 7 miejsce na 19 szkół.
Opiekun: Małgorzata Grynienko

Wyniki III edycji konkursu kulinarnego „Kuchnia kujawsko-pomorska – inspiracją dla młodych kucharzy”

Dnia 7 kwietnia 2018 roku odbyła się III edycja konkursu kulinarnego „Kuchnia kujawsko-pomorska – inspiracją dla młodych kucharzy”. Tym razem tematem przewodnim były kurczak zagrodowy i jabłko, które to produkty musiały być wykorzystane jako składnik dania głównego i deseru.

Do prac w jury degustacyjnym zaproszeni zostali: Jowita Woszczyńska (Cukiernia Sowa), Agata Jędraszczak (Kuchnia Agaty), Wojciech Kędzia (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa), Marek Szczygielski (Kujawsko- Pomorski Urząd Wojewódzki) i Maciej Jeszka (Hotel Herbarium). Na rozpoczęcie konkursu przyjechał znany z telewizyjnego programu kulinarnego miłośnik kuchni regionalnych - Tomasz Jakubiak.

W  konkursie kulinarnym startowały cztery dwuosobowe zespoły złożone z uczniów klas drugich i trzecich technikum gastronomicznego  oraz klas zawodowych. Ich zadaniem było przygotowanie w ciągu 2 godzin 3 zestawów dania zasadniczego i deseru, nawiązujących do tradycyjnej kuchni kujawsko-pomorskiej.

Na stole jurorów pojawiły się m.in. pierś z kurczaka faszerowana piersią z kaczki z dodatkiem czerwonej kapusty i mini-torciku warzywnego składającego się z buraka czerwonego, cukinii oraz dwóch rodzajów papryk. Do tego podane zostały młode ziemniaki gotowane w łupinach oraz brokuł. Było puree ziemniaczane, kapusta zasmażana z boczkiem oraz rolada z kurczaka z masą knelową z brokułem i marchewką.

Nagrodą główną ufundowaną przez Radę Rodziców przy Zespole Szkół Gastronomicznych był udział w warsztatach w Kuchni Agaty dla 2 osób oraz jednodniowy staż w Restauracji Werbena pod okiem wybitnego szefa kuchni Michała Szczepańskiego ufundowany przez Herbarium Hotel & SPA.

I miejsce zajęli Paulina Biskup i Łukasz Wierzchowski za roladki drobiowe babci Marysi – roladka z kurczaka zagrodowego nadziewana wędzoną śliwką i suszonymi grzybami, sos ze śliwki z cebulą i śmietaną, por zapiekany nadziewany gzikiem, brukiew z dodatkiem boczku i ziół, jabłkowa fantazja cioci Zosi – mus cynamonowy, jabłko zeszklone na maśle z cynamonem, mięta, ziarna kakaowca. II miejsce zdobyli Anna Dyrała i Bartosz Kłosowski za roladkę z kurczaka zagrodowego z piersią z kaczki, czerwoną kapustę w szynce parmeńskiej, młode ziemniaki, brokuł, mini torcik z warzyw, jabłecznik z mango podany z truskawką w czekoladzie, mus jabłko-mango, bita śmietana. III miejsce zajęli Dorota Jaszak i Samanta Folczyńska. Ich dzieło to roladki z kurczaka zagrodowego z masą knelową i kozim serem, sos śliwkowy, kluski szare z przepisu babci, jabłecznik na kruchym cieście z kajmakiem, orzechami i bezą, sos karmelowy, maliny. IV miejsce zajęli Daria Kłobuchowska i Dawid Lisiecki. Zrobili roladkę z kurczaka zagrodowego z masą knelową z warzywami, puree z boczkiem, kapustę kiszoną zasmażaną oraz szarlotkę  kaszy manny z przepisu babuni

W czasie trwania konkursu kulinarnego uczniowie: Karol Sosnowski, Hubert Sikorski i Maciej Grochowski zaprezentowali pokaz wędzenia ciepłym dymem bukowo-olchowym wędlin, kiełbas, ryb, przy zastosowaniu starych metod wędzarniczych. Stanowisko cieszyło się ogromnym powodzeniem, a zapach wędzonych wyrobów roznosił się po całej szkole.

Dziękujemy za wsparcie:Herbarium Hotel & SPA, Tomaszowi Jakubiakowi i Smarten Public Relations, Kuchni Agaty,  firmie Viando,  Zellandii z Tarnowa Podgórnego, Firmie Cheman, Grudziądzkiej Spółdzielni Mleczarskiej, Polmlek.

Galeria zdjęć; https://photos.app.goo.gl/c92C0AEK79sau7XO2
Organizatorzy; Beata Lewińska i Magdalena Czekajewska- Stańczyk.

Forum Szkół Publicznych i Pracodawców CV 2018 – Szkoła – Praca – Kariera

Dnia 10 kwietnia 2018 roku w Myślęcinku w Bydgoskim Centrum Targowo – Wystawienniczym odbyło się Forum Szkół Publicznych i Pracodawców CV 2018 – Szkoła –Praca –Kariera. Bydgoskie placówki ponadgimnazjalne przygotowały swoje stoiska, które miały zachęcić gimnazjalistów i uczniów szkół podstawowych do przyjścia do wymarzonych szkół. Uczniowie naszej szkoły przygotowali potrawy, którymi częstowali gości. Odwiedzający nasze stanowisko mogli zasmakować sałatki fit z różnymi dodatkami. Zwycięzcy Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2018 Julia Pora i Kamil Poćwiardowski przygotowali tort „Tajemnica Bilbo Bagginsa”, którym częstowali gości odwiedzających Forum.
 Młodzież z klas kelnerskich zaprezentowała stół w nowoczesnej koncepcji jako propozycję na spotkania biznesowe. Częstowano lekkimi, efektownymi dla oka i smaku przekąskami i roladą śródziemnomorską na postumencie z sałatki. Promując szkołę, raczyliśmy gimnazjalistów i uczniów szkół podstawowych ciasteczkami i kolorowymi deserkami, sporządzonymi przez naszych uczniów. Młodzież z klas hotelarskich oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych rozdawała ulotki i materiały reklamujące naszą placówkę. Nasze stanowisko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Dziękujemy restauracji Tango,  nauczycielkom: Aleksandrze Daszucie - Kosiak, Ewie Gajdemskiej, Justynie Ormanowskiej, Joannie Krzyżanowskiej, Hannie Kuklińskiej -Piątkowskiej, uczniom i pracownikom szkoły za pomoc w przygotowaniu do udziału w Forum.
Organizatorzy: Iwona Chojnacka i Małgorzata Kunicka

Benefis Piotra Trelli

Dnia 7 kwietnia 2018 roku w Pałacu Nowym w Ostromecku odbył się Benefis Piotra Trelli z okazji 80 - lecia urodzin Artysty. Wolontariusze z klasy 1cTG: Izabela Łęga, Laura Kin i Patryk Byzdra pomagali w obsłudze kelnerskiej w trakcie uroczystości. Dziękujemy uczniom za poświęcony czas i pomoc w uświetnieniu uroczystości.
Opiekun Szkolnego Klubu Wolontariatu: Małgorzata Kunicka

Drzwi Otwarte 2018 już za nami

Dnia 7 kwietnia br. gościliśmy w murach szkoły gimnazjalistów zainteresowanych nauką w naszej placówce. Młodzież goszcząca w szkole zwiedzała sale lekcyjne i technologiczne oraz degustowała przygotowane potrawy. Gimnazjaliści mogli zapoznać się z ofertą edukacyjną oraz porozmawiać z naszymi uczniami i kadrą pedagogiczną. W czasie trwania Drzwi Otwartych przeprowadzono konkurs „Kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy”. Odbyły się także okolicznościowe pokazy: potraw regionalnych, synchronicznej obsługi kelnerskiej i carvingu. Nie zabrakło zaproszonych gości cieszących się gastronomiczną sławą. Nasza młodzież wykazała się wielkim zaangażowaniem i zadbała o fantastyczną atmosferę. Mamy nadzieję, że wielu naszych przemiłych Gości już wkrótce będzie naszymi uczniami. Dziękujemy za Waszą obecność i zapraszamy do naszej szkoły na dłużej!

Zobacz: 
 
 

Zdrowie dla wszystkich

W ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia 5 kwietnia 2018 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty skierowane do młodzieży pt. „Zdrowie dla wszystkich ”. Spotkanie zostało przeprowadzone przez panią dietetyk Klaudię Olejniczak z Centrum Dietetyki, Coachingu i Treningu Indywidualnego w Bydgoszczy.

Warsztaty były okazją do pogłębienia wiedzy na temat zdrowia, które wg definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oznacza „pełen dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny, a nie tylko brak choroby lub niepełnosprawności”. Ponadto należy pamiętać, że dobre zdrowie ludzi jest efektem zintegrowanych działań całego społeczeństwa jak i jednostki, co przejawia się w dążeniu do wyeliminowania czynników ryzyka zdrowotnego jak np. palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, narkotyków czy zbyt mała aktywność fizyczna.

Prelegentka podkreślała, że podstawą utrzymania dobrego stanu zdrowia jest dbałość o właściwe odżywianie i stała aktywność fizyczna. Dzięki takiej postawie możemy uniknąć wielu chorób, które rozwijają się przez wiele lat.
Organizatorzy: Magdalena Czekajewska-Stańczyk, Małgorzata Kunicka i Katarzyna Waszkiewicz

Wyjątkowy gość w naszej szkole!

25.03.2018r. w ramach piątej edycji festiwalu literackiego „Prze-czytani 2018” uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy uczestniczyli w spotkaniu z krytykiem kulinarnym, publicystą i pisarzem Robertem Makłowiczem. Zostało ono zorganizowane przez Liceum Ogólnokształcące nr 6 w Bydgoszczy. Hasło tegorocznej imprezy „Wszyscy jesteśmy chochołami” odnosi się do wybitnego dzieła Stanisława Wyspiańskiego „Wesele”.

Z uwagi na pochodzenia gościa „Gastronomika” w pierwszej kolejności zapytano go o przykładowe menu, które mogło pojawić się na uroczystości w Bronowicach. Robert Makłowicz z niemałym trudem wymienił tradycyjne potrawy krakowskiej kuchni. Zaznaczył przy tym, że wręcz niemożliwym byłoby dokładne przywołanie ówczesnych przysmaków. Mogłyby być one niejadalne dla ludzi współcześnie żyjących.

Z uczestnikami spotkania podzielił się również swoim poglądem na temat kwestii polskiej kuchni, która w każdym regionie przyjmuje zupełnie inną formę. Stwierdził, że uogólnianie, jakie pojawia się w stwierdzeniu „kuchnia charakterystyczna dla państwa” jest przekleństwem dzisiejszych czasów. Porównał polską tradycję kulinarną do witrażu, który składa się z małych, nieznaczących kawałków szkła, a jako całość robi ogromne wrażenie.

Pan Robert Makłowicz zapytany o swój związek z gastronomią w pierwszej kolejności zaznaczył, że nie ukończył żadnej szkoły kształcącej w tym kierunku. Przeciwnie, z zawodem kucharza nie ma praktycznie nic wspólnego. Od dziecka interesował się podróżami, a poprzez czytanie książek kulinarnych mógł wyobrazić sobie, czym dany region czy kraj może się charakteryzować.

Na koniec zapytano gościa, co sądzi o innowacjach wprowadzanych ostatnimi czasy w gastronomii: syntetyczne mięso, zaskakujące połączenia składników czy nowe techniki produkowania i podawania jedzenia. Odpowiedział, że wszystkiego w życiu warto spróbować, ale jako ciekawostki. Stwierdził, że sam jest zwolennikiem prostej, niczym nieulepszonej kuchni i raczej woli w tej kwestii nie eksperymentować.

W ciągu kilku ostatnich minut spotkania uczestnicy mieli szansę zdobycia autografu, zrobienia sobie zdjęcia z panem Robertem Makłowiczem oraz przeprowadzenie krótkiej rozmowy.

Serdecznie dziękujemy za przybycie i możliwość wymienienia poglądów zarówno wybitnemu gościowi, jak i organizatorom oraz uczestnikom prelekcji.
Opracowała: Weronika Mierzwińska

Szkolny konkurs ortograficzny z języka niemieckiego - 2018

Dnia 28 marca 2018 roku odbył się w naszej szkole konkurs ortograficzny z języka niemieckiego. Do rywalizacji przystąpiło 11 uczniów z różnych klas technicznych. Uczniowie wysłuchali tekstu czytanego przez nauczyciela. Ich zadaniem było wybranie właściwej formy fonetycznej oraz uzupełnienie luk właściwymi wyrazami.

Na pierwszym miejscu uplasowali się ex aequo: Aleksandra Szymańska z klasy 2TH oraz Jarosław Głowacki z klasy 3KH. Wszystkim uczniom serdecznie dziękujemy za udział, gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy za rok.
Organizatorzy: Ewa Jankowska i Magdalena Hellak

„Las, łąka i świat: skąd jest nasze jedzenie?”

Dnia 23 marca uczniowie klas: 2cTŻ, 3aTŻ i 3bTŻ uczestniczyli w warsztatach kuchni dawnej organizowanych w ramach programu Erasmus+ European Food Education Season przez Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu oraz Hotel Ikar w Bydgoszczy. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z wiedzą teoretyczną dotyczącą  sposobów poszukiwania starych receptur, ich odczytywania i wykorzystania w kuchni. Zapoznali się z metodą rozbioru tusz z dziczyzny,  a następnie mogli spróbować swoich sił w rozbiorze tusz zwierzęcych,  Nasi uczniowie wykonywali jajecznicę ze śledziem, lepili pierogi oraz tworzyli swój autorski sos musztardowy.

Mieli  też okazję do degustacji potraw z dziczyzny, różnych rodzajów sera, grzybków marynowanych oraz  octów owocowych. Na zakończenie warsztatów mieliśmy przyjemność wysłuchać wykładu pana Fabio Parasecoli z Uniwersytetu w Nowym Jorku pt.„Zbieractwo i myślistwo w śródziemnomorskich tradycjach żywieniowych”. Warsztaty były cenną lekcją na temat naszego dziedzictwa kulinarnego, często zapomnianego i niestosowanego w naszych kuchniach.

Opiekunowie: Magdalena Czekajewska-Stańczyk, Anna Firchów i Mariola Ruge

Finał XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

W dniach 22-24 marca 2018 roku w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbył się etap centralny
Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Z przyjemnością informuję o sukcesie uczennicy klasy 4bTG Kingi Cyranowicz, która wywalczyła tytuł finalistki XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności !!!

Do konkursu przystąpili uczniowie z całej Polski, którzy wykazali sie ogromną wiedzą z zakresu żywności i żywienia oraz przeszli pomyślnie eliminacje na poziomie szkolnym i okręgowym. Do olimpiady przystąpiło łącznie 61 uczniów, w tym 27 ze szkół o profilu gastronomicznym oraz 34 osoby z liceów ogólnokształcących.

Etap centralny składał się z trzech części, z których punkty sumowano do klasyfikacji ogólnej. W pierwszej
części uczestnicy rozwiązywali test, w drugiej wykonywali  zadanie projektowe związane z planowaniem
żywienia. Trzecia, przeznaczona dla 6 z 15 najlepszych laureatów, była quizem i miała za zadnie wyłonić
”najlepszych z najlepszych”.

Poza wysokimi nagrodami rzeczowymi uczniowie zdobywający tytuł finalisty lub laureata uzyskiwali indeksy na wybrane uczelnie w całej Polsce.

Pomiędzy częściami konkursowymi organizatorzy zapewnili uczestnikom i ich opiekunom mnóstwo atrakcji.
Należały do nich chociażby: zwiedzanie Starego Miasta, z którego historią zapoznawała nas pani przewodnik, warsztaty kulinarne z carvingu, przysmaków tureckich i naturalnie produkowanych
kosmetyków. Poza uciechami dla ciała zorganizowano również strawę dla ducha i umysłu za sprawą występu
Szkolnego Chóru Sensorium oraz wykładów prowadzonych m.in. przez prof. dra hab. Jana Gawęckiego pt. „Błękitny sposób na długowieczność ”.
Finalistce raz jeszcze gratuluję, a wszystkich uczniów zachęcam do pójścia w jej ślady.
Opiekun: Anna Borowicz

Wizyt 740699