Aktualności

„Skrzynka kłopotów”

Przypominamy, że w holu naszej szkoły znajduje się „Skrzynka kłopotów”. Podziel się z nami swoimi trudnościami dotyczącymi relacji z kolegami/koleżankami, z rodzicami, z nauczycielami lub innymi ważnymi dla Ciebie osobami. Jeżeli czujesz, że Twój problem narasta i obawiasz się, że nie poradzisz sobie z nim w przyszłości, napisz do nas. „Skrzynka kłopotów” może pomóc w rozwiązaniu Twojego problemu. Zapewniamy anonimowość.

Giełda szkół w Dobrczu

Dnia 28 lutego 2017 roku w Gimnazjum nr 1 w Dobrczu odbyła się akcja promująca szkoły średnie. Wśród 23 szkół nie mogło zabraknąć również naszej szkoły. Zespół Szkół Gastronomicznych reprezentowały uczennice klasy 1cTŻ: Natalia Zielińska, Weronika Prajwowska, Magdalena Szreder i Wiktoria Nowicka. Podczas giełdy mogliśmy zaprezentować ofertę edukacyjną szkoły oraz zaprosić uczniów na Drzwi Otwarte. „Gastronomik” cieszył się dużym zainteresowaniem wśród gimnazjalistów. Przyszli absolwenci mogli również skosztować przepysznych ciasteczek upieczonych przez grupę kelnerską z klasy 2KH.
Opiekun: Magdalena Czekajewska-Stańczyk

Transplantacja-masz dar uzdrawiania(2)

Dnia 1 marca 2017 roku odbył się w naszej szkole  wykład „Podstawy pobierania i przeszczepiania narządów od dawców żywych i zmarłych”, który wygłosiła dr n. med. Aleksandra Woderska z Kliniki Transplantologii i Chirurgii Ogólnej Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im. dr A. Jurasza w Bydgoszczy, będąca również regionalnym koordynatorem pobierania i przeszczepiania narządów Centrum Organizacyjno-Koordynacyjnego ds. Transplantacji POLTRANSPLANT.

Wykład miał na celu zwiększenie świadomości dotyczącej prawnych i medycznych aspektów przeszczepiania narządów oraz był okazją do rozbudzenia wrażliwości na drugiego człowieka, bezinteresowności i altruizmu wśród młodzieży.
Opiekun: Katarzyna Waszkiewicz

Bydgoszcz-moja mała Ojczyzna 2017(2)

W sobotę25 lutego 2017 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wirtualnym spacerze po Bydgoszczy. Prezentacja odbyła się w Salonie Hoffman KPCK w Bydgoszczy. Miłośnicy historii i architektury za sprawą starych zdjęć mogli odwiedzić miejsca, których już nie ma, a które były ważnym elementem w urbanistycznym układzie miasta. W opowieści znalazły się dawne kawiarnie, kamienice, kościoły, teatr, parki i skwery nad Starym Kanałem istniejące od połowy XIX w. po 1939 rok.
Opiekun: Agnieszka Walkowiak

Tłusty czwartek w Bad Freienwalde

Po 3 tygodniach ciężkiej pracy nasi uczniowie biorący udział w projekcie „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” przygotowywali pączki z okazji tłustego czwartku. Czas ten minął im bardzo przyjemnie i sympatycznie. Szef kuchni tutejszego ośrodka pokazał naszym praktykantom, jak smacznie i różnorodnie można je przyrządzić. Pączki był tak pyszne, że chciało się je jeść bez końca, ale niestety, co za dużo, to niezdrowo.
Opiekun : Anna Firchów

Sportowe sukcesy naszych uczennic

W dniu 23 lutego br. zakończyły się w ramach XXIV Bydgoskiej Olimpiady Młodzieży finały w koszykówce dziewcząt. Zespół w składzie: Angelika Gołata, Patrycja Skolmowska, Dominika Jetkowska z kl.2aTŻ, Kinga Iwaszko, Oliwia Szpakowska z kl.2bTŻ, Daria Kołacka z kl.3KT, Paulina Stypczyńska z kl.3TH oraz Paulina Rozniak z kl.1TH zdobył VII miejsce. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Opiekun: G.Banach

Kulinarne perełki szkolnego konkursu ,,Mój pomysł na orzechy”

Prace uczniów grudniowej i styczniowej edycji konkursu kulinarnego ,,Mój pomysł na orzechy” robią ogromne wrażenie. Wszyscy uczestnicy postarali się przygotować bardzo ciekawe receptury na deser, zakąskę, dania zasadnicze. Stworzone kulinarne dzieła świadczą o wysokim poziomie startujących.

Nagrodą dla wszystkich uczniów jest start w szkolnej edycji konkursu ,,Kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy”, który odbędzie się 8 kwietnia br. podczas Drzwi Otwartych.

Julia Jackiewicz z klasy 2cTŻ przygotowała truflę z koziego sera w orzechu laskowym, karmelizowaną gruszkę i orzechowy chips. Kacper Maćkowski z klasy 2cTŻ sporządził polędwiczkę z dzika z niskotemperaturowym mchem jadalnym i sosem demi glace z dodatkiem orzecha włoskiego. Kamil Poćwiardowski z klasy 2bTŻ zaproponował roladę orzechową z nadzieniem prażynkowym i kremem orzechowym z czekoladową glazurą. Maciej Grochowski z klasy 2aTŻ przygotował polędwicę wieprzową z orzechami. Gratulujemy!
Opiekun: Beata Lewińska

Kulinarna podróż do smaków kuchni tajskiej

W czwartkowe popołudnie kolejna grupa chętnych uczniów, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę oraz umiejętności praktyczne związane z kuchnią Dalekiego Wschodu wspólnie z prezesem Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza Grzegorzem Parczewskim oraz bydgoskim podróżnikiem Lechem Zagłobą-Zygler uczestniczyła w kulinarnej podróży do orientalnych smaków potraw kuchni tajskiej. Dziękujemy firmie Fusion Gusto za pomoc w organizacji warsztatów. W marcu kulinarna podróż do Japonii.
Organizator szkoleń: Krzysztof Szczepaniak

Wycieczka do Tropical Islands

To już trzeci tydzień praktyk w Niemczech. Nasi uczniowie biorący udział w projekcie „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” odwiedzili największą w Europie tropikalną krainę „Tropical Islands”. Niezapomnianych wrażeń w tym cudownym miejscu dostarczyły zjeżdżalnie wodne, baseny, laguna, Amazonia, airbush tatoo oraz las tropikalny pełen różnych gatunków owadów, ryb i ptaków np. flamingów. Po powrocie wszyscy byli niesamowicie zmęczeni, ale zadowoleni z wycieczki.
Opiekun : Anna Firchów

Finał konkursu wiedzy o Bydgoszczy

Dnia 22 lutego 2017 roku w bibliotece szkolnej odbył się konkurs na temat wiedzy o Bydgoszczy. Uczestnicy wykazali się sporą i porównywalną wiedzą o naszym mieście. O kolejności miejsc zdecydowały dogrywki. W efekcie pierwsze miejsce w konkursie zajął Roman Szymański z klasy IV B TŻ, drugie Adrian Grabowski z klasy IV TH, a trzecie miejsce wywalczyła Wiktoria Balcerzak z klasy II TH. Wszystkim serdecznie gratulujemy!

Wizyt 453784