Aktualności

Szkolenie w Akademii Umiejętności „Inspiracja”- Barbara Luijckx w Inowrocławiu

16.02.2017 roku cztery uczennicy naszej szkoły: Daria Kłobuchowska, Anna Ciarra, Dominika Jetkowska, Angelika Gołta miały okazję uczestniczyć w szkoleniu „Aranżacja deserów na talerzach, proste rozwiązania w organizacji bankietów, czekolada na gorąco”. Dziewczęta podczas instruktażu poznały tajniki czekolady, tworzyły przepiękne praliny, wspaniałe desery oraz torty. Uzyskały umiejętności w zakresie pracy z czekoladą.
Organizatorzy: Hanna Kuklińska-Piątkowska, Hanna Pasera

Sukces naszych siatkarek

Zakończył się finał mistrzostw Bydgoszczy w siatkówce dziewcząt organizowany przez Miejski Szkolny Związek Sportowy. Nasz zespół w składzie: Karolina Szmatuła-kapitan, Paulina Szmatuła, Wiktoria Frejek, Agata Borowska, Sandra Papierowska, Sandra Śmigielska, Karolina Owczarzak, Wiktoria Wieczorek zajął II miejsce w lidze międzyszkolnej i III miejsce w XXIV Bydgoskiej Olimpiadzie Młodzieży. Gratulujemy!
Trener i opiekun: Beata Wojciechowska

Wizytacja dyrektora szkoły w Niemczech

W piątek 17 lutego 2017 roku do Bad Freienwalde przyjechała pani dyrektor Danuta Gaczkowska wraz z panią Anną Firchów. Koordynatorzy projektu, dyrekcja i opiekunowie zostali zaproszeni na kolację do włoskiej restauracji „La Fontana”. W sobotę wszyscy wybrali się na drugą wycieczkę do Berlina, aby zwiedzić Muzeum Techniki oraz Spectrum. Wieczorem spotkaliśmy się razem w kafeterii, aby podzielić się wrażeniami i spostrzeżeniami z dwóch tygodni pobytu na praktykach. Mnóstwo emocji i kilka łez wzruszenia towarzyszyło uczestnikom projektu przy pożegnaniu pani Justyny Ormanowskiej, która wracała do Bydgoszczy z panią dyrektor. Na tę okazję młodzież naszej szkoły przygotowała tartę z jabłkami oraz tort szwarcwaldzki.
Opiekun młodzieży: Anna Firchów

Jesteśmy w finale Młodego Kreatora 2017

Uczniowie naszej szkoły: Beata Słomianna z klasy 4cTŻ oraz Karol Sosnowski z klasy 3aTŻ w dniu 16 lutego 2017 roku wzięli udział w Poznaniu w Ogólnopolskim Konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017. W tym roku tematem przewodnim była krewetka. Potrawa wykonana przez Beatę uplasowała ją na pierwszym miejscu w drugim półfinale. Jej dokonania pozwoliły wyprzedzić kolegów i koleżanki o 60 punktów. W dniu 15 marca br. uczennica będzie walczyła w finale. Stawka jest wysoka. Laureat pierwszego miejsca  wyjeżdża na staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz bierze udział w finale konkursu dla kucharzy profesjonalistów Primerba Cup 2017. Dla szkół laureatów Sous-vide i pakowarka Hendi.
Trzymajmy kciuki i życzmy powodzenia! Szczególne podziękowania dla Jakuba Sytykiewicza za nieocenioną pomoc w przygotowaniu Beaty.
Opiekun konkursu: Anna Firchów

Bydgoszcz- moja mała Ojczyzna 2017

W dniu 16 lutego 2017 roku grupa uczniów z kl. 1TH w ramach działalności koła historycznego udała się do Salonu Hoffmana w Kujawsko-Pomorskim Centrum Kultury w Bydgoszczy przy Placu Kościeleckich 6. Wraz z licznie przybyłymi mieszkańcami i nauczycielami naszej szkoły młodzież wysłuchała interesującej prelekcji pt. „Jak na pączki to tylko do Greya. Co i gdzie jadano w dawnej Bydgoszczy”.

W roli prelegentek wystąpiły znakomite znawczynie przeszłości naszego miasta: Bogna Derkowska-Kostkowska oraz dr Agnieszka Wysocka. Ich opowieść przybliżyła barwny świat rozlicznych restauracji, kawiarni i cukierni z czasów rozbiorowych i okresu międzywojennego. Prelekcji towarzyszyła prezentacja zdjęć, pocztówek i wnętrz dawnych lokali gastronomicznych oraz opisy menu i przykłady reklam z ówczesnych gazet. Uczniowie mogli dowiedzieć się, że w II połowie XIX wieku preferowano ciężkostrawne i tłuste potrawy. Często serwowano fałszywą zupę z żółwia, kiełbasy na różne sposoby, zupę z raków, a na deser pumpernikiel z bitą śmietaną. Popularne były też organizowane przez lokale gastronomiczne świniobicia z muzyką, tańcami i konsumpcją świeżych potraw. Na koniec spotkania uraczono nas pysznymi pączkami.

 Koło historyczne zaprasza w sobotę 25 lutego o godz. 11.00 do Kujawsko-Pomorskiego Centrum Kultury na „Spacer po nieistniejącej Bydgoszczy” połączony z quizem wiedzy o naszym mieście.

Opiekun: Piotr Jasiński

Walentynkowa wycieczka do Berlina

Dnia 14 lutego 2017 roku praktykanci biorący udział w projekcie „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” po raz pierwszy od czasu swojego pobytu odwiedzili stolicę Niemiec-Berlin. Niezapomnianych wrażeń dostarczyła wizyta w Muzeum Figur Woskowych Madame Tussauds, w którym widniały podobizny sławnych osób: Michaela Jacksona, Brada Pitta, Baracka Obamy czy nawet kanclerz Niemiec Angeli Merkel. Kolejną atrakcją okazało się AquaDom & SEA LIFE Berlin aquarium, w którym można było spotkać różnego rodzaju gatunki ryb i zwierząt morskich. Niezwykłym przeżyciem stała się przejażdżka windą w największym cylindrycznym akwarium umieszczonym na wysokości 25 metrów. Ostatnim punktem wycieczki było odwiedzenie Alexanderplatz. Po powrocie do internatu mimo zmęczenia uczestnicy projektu wspólnie zasiedli do stołu, by w ramach integracji delektować się własnoręcznie wykonanymi ciastami.
Koordynator projektu: J.Ormanowska

Za nami pierwszy tydzień praktyk w Niemczech

Nasi praktykanci, którzy biorą udział w projekcie „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” w Niemczech, świetnie się bawią. W sobotni ranek żegnali kolegów z grupy z Głogowa i na tę okazję upiekli odjeżdżającym tort szwarcwaldzki. Uczniowie poznali swoje miejsca pracy i po kilku dniach tam spędzonych są bardzo zadowoleni. Chociaż każdy z praktykantów ma inny grafik, to i tak nie brakuje im czasu oraz chęci na wspólną integrację i zwiedzanie miasta. Poznali pracodawców, z którymi bardzo chętnie współpracują. Koordynator projektu: Justyna Ormanowska

Razem z profilaktyką po zdrowie(3)

12 lutego 2017 roku na osiedlu Błonie w parku Dunarowskiego odbył się "Walentynkowy bieg rodzinny".W organizacji wydarzenia pomagały wolontariuszki z klasy 1TH: Kinga Wolska, Sylwia Such. Dziękujemy dziewczętom za pomoc. Opiekunki Szkolnego Klubu Wolontariatu: Małgorzata Kunicka, Katarzyna Waszkiewicz

Warsztaty kulinarne „Domowe fast foody”

W dniu 30 stycznia 2017 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pt:”Domowe fast foody” dla uczniów szkół gimnazjalnych z naszego regionu. Młodzież przygotowywała pyszne domowe frytki z pietruszki, marchewki, ziemniaków, mini hamburgery, pizzerinki oraz zdrowe sosy. Serdecznie dziękuję za pomoc pani Magdalenie Czekajewskiej-Stańczyk, pani Marioli Ruge oraz panu Tomaszowi Skorczewskiemu. Dziękuję również młodzieży Zespołu Szkół Gastronomicznych za poświęcenie swojego wolnego czasu i tak wielkie zaangażowanie. Organizator: Hanna Kuklińska-Piątkowska

Pierwsze wrażenia z praktyk w Bad Freienwalde

Dnia 05 lutego 2017r. uczniowie, którzy biorą udział w projekcie „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces”, wyruszyli na miesięczne praktyki do miejscowości Bad Freienwalde w Niemczech. Po kilkudniowym pobycie praktykanci są bardzo zadowoleni. Na miejscu zostali miło przywitani. W pierwszych dniach odbyli już 10- godzinne przygotowanie językowe, a także przeszli szkolenie bhp oraz uczestniczyli w pierwszych praktykach zawodowych. Życzymy udanego pobytu. Koordynator projektu: Justyna Ormanowska

Wizyt 453786