Aktualności

W „Gastronomiku” nauczą carvingu

Piszą o nas! ,,Metropolia Bydgoska” postanowiła opisać działania szkoły związane z rozwijaniem talentu uczniów w wykonywaniu dekoracji w warzywach i owocach. Od 3 listopada ruszyły zajęcia dodatkowe „Wyczarowane z owoców i warzyw”. Zapraszamy wszystkie chętne osoby na kolejne spotkanie dnia 17 listopada o godzinie 15.45 w sali 106. Zachęcam do przeczytania krótkiego artykułu:http://metropoliabydgoska.pl/w-gastronomiku-naucza-carvingu/
Opiekun: M. Czekajewska-Stańczyk

Międzynarodowe Targi Warsaw Gastro Show

Dnia 28 października 2016 roku odbyła się w naszej szkole wycieczka do Warszawy na "Międzynarodowe Targi Warsaw Gastro Show". Wzięli w niej udział uczniowie klas 1 - 3 z profilu kelner, technik żywienia, kucharz. Celem wyjazdu była obserwacja i degustacja prezentowanych produktów, potraw oraz napojów. Uczniowie uczestniczyli w pokazach sztuki baristycznej, kelnerskiej i prezentacjach programów komputerowych dla sieci gastronomicznych.
Opiekunowie: J. Nowicka, A. Daszuta-Kosiak

Listopadowa edycja szkolnego konkursu kulinarnego ,,Mój pomysł na...”

Tematem kulinarnych pomysłów na deser, zakąskę lub potrawę w miesiącu listopadzie będzie dynia. To produkt, który wymaga umiejętnego połączenia smaków, podkreślenia przyprawami, ale wdzięczny w różnych zaskakujących kompozycjach. Czekamy na Wasze pomysły i pamiętajcie o drugim konkursie, w którym można pochwalić się swoimi rodzinnymi przepisami. Zwycięzców edycji październikowej ogłosimy w przyszłym tygodniu. Więcej w zakładce konkursy.
Organizatorzy: nauczyciele przedmiotów zawodowych

Let’s read in English!

20 października 2016 roku rozpoczęliśmy konkurs na recenzję książki anglojęzycznej. Czytamy w oryginale. Piszemy i oddajemy gotowe prace do 20 marca 2017 roku. Wszelkich informacji udziela organizator konkursu- pani Małgorzata Klimbej.

Wyniki konkursu na najpiękniejszą dynię 2016

Dnia 28 października 2016 roku komisja konkursowa przyznała następujące nagrody: 1 miejsce zajęła Aleksandra Szymańska z klasy 1TH, 2 miejsce przypadło Oliwii Latackiej z klasy 1bKZ, a 3 miejsce Aleksandrowi Polusowi z klasy 3cTG. Uczestnikom gratulujemy.
Organizatorzy: M. Czekajewska-Stańczyk, H. Pasera

Profilaktyk Roku 2016

Miło nam poinformować, że pani Małgorzata Kunicka została uhonorowana tytułem Profilaktyka Roku 2016 Miasta Bydgoszczy w kategorii ,,indywidualny” (zajęła I miejsce).Gratulujemy sukcesu.

 

Sukces uczennicy w konkursie plastycznym "Zmień swoje zwyczaje, daj ziemi żyć dalej"

Dnia 26 października 2016 roku w ZS nr 1 im. Bartłomieja z Bydgoszczy odbył się finał konkursu plastycznego "Zmień swoje zwyczaje, daj ziemi żyć dalej". Podczas spotkania warsztaty na temat działań związanych
z ochroną środowiska poprowadził prof. dr hab. Zbigniew Podkówka z Uniwersytetu Techniczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. W kategorii szkół ponadgimnazjalnych I miejsce zajęła Anika Kośnik z klasy 3aTG. Gratulujemy sukcesu. Opiekun: Małgorzata Kunicka

Rekrutacja na praktyki zagraniczne zakończona

Zakończyła się rekrutacja do programu „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” realizowanego w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy. Niniejszy projekt jest finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu: „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”. Nasza inicjatywa cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem wśród młodzieży, co bardzo nas cieszy.
W linku przedstawiamy listę szczęśliwców zakwalifikowanych do wyjazdu na praktyki zagraniczne. Serdecznie gratulujemy! Koordynator projektu: J. Ormanowska

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017

W ramach wspierania talentów kulinarnych Unilever Food Solutions już po raz trzynasty organizuje konkurs dla uczniów szkół lub klas o profilu gastronomicznym. Uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z krewetek. Tegoroczny tytuł konkursu brzmi: Danie główne z krewetek z dowolnym rodzajem Primerby Knorr Professional”. Eliminacje wstępne, czyli przygotowanie i nadesłanie receptury-zgłoszenia, zawierającego propozycję receptury potrawy zgodnej z tematem wraz ze zdjęciem potrawy, należy przesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do dnia 04 grudnia 2016.Zapraszamy chętnych uczniów!!! Opiekun: Anna Firchów

Wszelkie informacje na stronie https://www.unileverfoodsolutions.pl/wsparcie-menu/MKSK/MKSK_2017.html

Bydgoszcz- moja mała ojczyzna

W sobotę 22 października 2016 roku uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Agnieszki Walkowiak wybrali się na pierwszy, z serii zaplanowanych na ten rok szkolny, spacer po Bydgoszczy. Podczas dwugodzinnej przechadzki poznawali historię Starego Miasta. Stary Rynek, Katedra, Wyspa Młyńska i ulica Długa to główne punkty programu. Kolejny spacer przed nami, cel-Śródmieście. Już dziś zapraszamy. Informacje niebawem. Organizator: Agnieszka Walkowiak

Wizyt 384516