Aktualności

Konkurs plastyczny „Eko –zając”

Fundacja Wiatrak zorganizowała konkurs plastyczny na największego i najpiękniejszego „EKO – zająca”. Miło nam poinformować, że Daria Kłobuchowska z 2aTG zajęła I miejsce. Gratulujemy sukcesu.

Opiekun: Małgorzata Kunicka

 

„Zdrowie dla wszystkich” - z wizytą u pierwszoklasistów

W czwartek 13 kwietnia uczniowie z 2bTŻ gościli w Szkole Podstawowej nr 4 w Bydgoszczy, spotykając się z dziećmi z klasy 1A. Młodzież przeprowadziła z młodszymi kolegami krótką pogadankę na temat zdrowego odżywiania się , zapoznała dzieci z nową piramidą żywieniową i zasadami zdrowego stylu życia. Po miłej pogawędce pierwszaki odpowiadały na pytania; co podajemy na zdrowe posiłki i jakich produktów należy unikać w codziennej diecie. Mali uczniowie wraz z przyszłymi kucharzami sporządzali piękne i kolorowe kanapki, tworząc „kanapkowe cudaki”. Pod koniec spotkania pierwszoklasiści mogli zagrać w grę „memory owocowo-warzywne” oraz wspólnie z młodzieżą rozwiązać piramidę żywieniową. Akcja została zorganizowana w ramach Światowego Dnia Zdrowia 2018. Dzięki zaangażowaniu naszych uczniówmożgliśmy rozpropagować zasady zdrowego żywieniautrwaleniu wszystkich zdrowych i pysznych warzyw i owoców a także uczniowie mogli przypomnieć sobie czego powinni jeść najwięcej, a czego unikać w swojej diecie. Młodzież z „gastronomika” w podziękowaniu otrzymała od młodszych kolegów pyszne jabłuszka.
Była to sympatyczna lekcja o naszym zdrowiu.
Opiekun: Magdalena Czekajewska-Stańczyk

Lekcja w Ogrodzie Zoologicznym

Dnia 17 kwietnia 2018 roku uczniowie klasy 2bTG uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych „Ptaki polskich lasów” w Ogrodzie Zoologicznym w Myślęcinku. Podczas warsztatów młodzież obserwowała wybrane gatunki zwierząt, między innymi kanię rudą, sowę włochatkę, puszczyka i inne. Uczniowie poznali ciekawostki dotyczące budowy i zachowania wielu polskich ptaków, a także mieli możliwość obejrzeć ich pióra oraz jaja.
Opiekun:  Karolina Trybuchowicz 

Kolejne lekcje geografii w terenie

Z klasą 3KH w ramach Bydgoskiego Roku Dziedzictwa Przemysłowego poznaliśmy historię bydgoskiej żeglugi śródlądowej podczas wizyty na wyjątkowym obiekcie, jakim jest Barka Lemara. Została ona wpisana na  listę 15 obiektów przemysłowego szlaku tematycznego TeH2O w Bydgoszczy.  Szlak ten łączy historię miejsc powiązanych ściśle z wodą.

Klasa 3TH w ramach warsztatów terenowych uczestniczyła w marszu na orientację. W trakcie zajęć zapoznaliśmy się także z wybranymi atrakcjami turystycznymi znajdującymi się w okolicy naszej szkoły takimi jak: Dzielnica Muzyczna, Sielanka czy ulica Cieszkowskiego.

Opiekun: Magdalena Łabuś

Działalność Szkolnego Koła PTTK Widnokrąg

W ramach Szkolnego Koła PTTK Widnokrąg podczas zimowych miesięcy aktywnie uczestniczyliśmy w spotkaniach podróżniczych. Byliśmy pod wielkim wrażeniem, słuchając relacji z wyprawy „Aventura Azja 2017”. Te pełne pasji opowieści z podróży mogliśmy wysłuchać w ramach spotkań Klubu Podróżnika przy WSG.

Wraz z nadejściem wiosny przyszedł czas, abyśmy i my ruszyli ku przygodzie.

19 maja oraz 9 czerwca Urząd Miasta Bydgoszczy wraz z VII LO zaprasza na rajdy piesze z cyklu „Piechotą do Lata”. Z kolei 30 maja Samorząd Uczniowski III LO zaprasza serdecznie na organizowany we współpracy z Muzeum Kanału Bydgoskiego spływ kajakowy na trasie Smukała - Zimne Wody ze śluzowaniem w Śluzie Miejskiej. Po spływie ognisko na terenie Przystani "Zimne Wody  Koszt spływu 35zł.

Na wymienione formy aktywności turystycznej liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.

Zapraszamy wszystkim pasjonatów podróży małych i dużych do udziału w rajdach! Prosimy zgłaszać chęć uczestnictwa do pani Łabuś lub pani Guczalskiej.

Sukces naszych hotelarzy

Karolina Owczarzak (klasa 2TH) - II Wicemistrzem Wiedzy Hotelarskiej i Laureatką X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej oraz Wiktoria Wieczorek (klasa 3TH) – Laureatką X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej 2018 pod patronatem honorowym Ministra Sportu i Turystyki oraz Ministra Edukacji Narodowej.

 W dniach 09 - 12 kwietnia 2018r. w Zespole Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu odbył się etap centralny X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Temat przewodni Olimpiady to „Nietypowe obiekty hotelarskie”. O udział w finale walczyło około 340 uczniów z całej Polski. Do etapu centralnego zakwalifikowały się 34 osoby, w tym uczennice Karolina i Wiktoria z ZSG w Bydgoszczy. Uzyskały one najwyższe noty w etapie okręgowym.

Zmagania o tytuł Mistrza Wiedzy Hotelarskiej składały się z trzech części: testu, zadania praktycznego z obsługi gościa zagranicznego w recepcji oraz obsługi gościa w restauracji hotelowej. Uczestnicy olimpiady musieli wykazać się aktualną wiedzą dotyczącą branży hotelarskiej oraz znajomością języków obcych.

W części gastronomicznej dokonywali przyjęcia zamówienia i przygotowywali  stół do śniadania wiedeńskiego i kontynentalnego.

Gratulujemy Karolinie i Wiktorii wspaniałych sukcesów w Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej 2018.

 Przygotowanie do X OWH: Sebastian Wagner

Profilaktyka zdrowia prokreacyjnego

W kwietniu 2018 roku uczniowie klas drugich naszej szkoły brali udział w zajęciach profilaktycznych dotyczących zdrowia prokreacyjnego prowadzonych przez studentów medycyny zrzeszonych w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Studentów Medycyny IFMSA - Poland. Dziewczęta miały okazję uczestniczyć w zajęciach „Pierwsza wizyta u ginekologa”, podczas których zapoznały się z zasadami właściwej higieny układu rozrodczego oraz rozmawiały o przełamywaniu bariery przed pierwszą wizytą u ginekologa. Natomiast chłopcy uczestniczyli w zajęciach „Męskie sprawy”, na których uczyli się zasad higieny układu moczowo- płciowego. Rozmawiali też o chorobach męskich narządów płciowych. Uczniowie byli zachęcani do wizyty u lekarzy specjalistów, w razie pojawienia się niepokojących sygnałów związanych z ich zdrowiem prokreacyjnym. Na zakończenie zajęć uczniowie wzięli udział w quizie, w którym można było wygrać interesujące książki.

Żywa lekcja w Myślęcinku

Dnia 12 kwietnia 2018 roku uczniowie klasy 2aTG uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych „Ptaki polskich lasów” w Ogrodzie Zoologicznym w Myślęcinku. Podczas warsztatów młodzież miała możliwość bezpośredniego kontaktu z wybranymi gatunkami zwierząt. Uczniowie poznali ich charakterystyczne cechy oraz dowiedzieli licznych ciekawostek dotyczących budowy i zachowania wielu polskich ptaków.
Opiekun: Karolina Trybuchowicz 

Gra Miejska „Open Your Mind”

W środę 11.04 Żaklina Jasińska, Natalia Gołubowska i Kinga Wolska z klasy 2TH reprezentowały naszą szkołę w grze miejskiej “Open Your Mind”, która odbyła się w okolicach Starego Rynku, w ramach programu “Szkoła Otwarta I Tolerancyjna”. Dziewczyny rozwiązywały zagadki umieszczone na trzech ścieżkach: Stereotypów, Iluzji i Snu. Celem gry było zdobycie jak największej ilości punktów, w jak najkrótszym czasie. Zabawa wymagała orientacji w terenie, koncentracji, wyostrzenia świadomości i logicznego myślenia. Nasz zespół zajął 7 miejsce na 19 szkół.
Opiekun: Małgorzata Grynienko

Wyniki III edycji konkursu kulinarnego „Kuchnia kujawsko-pomorska – inspiracją dla młodych kucharzy”

Dnia 7 kwietnia 2018 roku odbyła się III edycja konkursu kulinarnego „Kuchnia kujawsko-pomorska – inspiracją dla młodych kucharzy”. Tym razem tematem przewodnim były kurczak zagrodowy i jabłko, które to produkty musiały być wykorzystane jako składnik dania głównego i deseru.

Do prac w jury degustacyjnym zaproszeni zostali: Jowita Woszczyńska (Cukiernia Sowa), Agata Jędraszczak (Kuchnia Agaty), Wojciech Kędzia (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa), Marek Szczygielski (Kujawsko- Pomorski Urząd Wojewódzki) i Maciej Jeszka (Hotel Herbarium). Na rozpoczęcie konkursu przyjechał znany z telewizyjnego programu kulinarnego miłośnik kuchni regionalnych - Tomasz Jakubiak.

W  konkursie kulinarnym startowały cztery dwuosobowe zespoły złożone z uczniów klas drugich i trzecich technikum gastronomicznego  oraz klas zawodowych. Ich zadaniem było przygotowanie w ciągu 2 godzin 3 zestawów dania zasadniczego i deseru, nawiązujących do tradycyjnej kuchni kujawsko-pomorskiej.

Na stole jurorów pojawiły się m.in. pierś z kurczaka faszerowana piersią z kaczki z dodatkiem czerwonej kapusty i mini-torciku warzywnego składającego się z buraka czerwonego, cukinii oraz dwóch rodzajów papryk. Do tego podane zostały młode ziemniaki gotowane w łupinach oraz brokuł. Było puree ziemniaczane, kapusta zasmażana z boczkiem oraz rolada z kurczaka z masą knelową z brokułem i marchewką.

Nagrodą główną ufundowaną przez Radę Rodziców przy Zespole Szkół Gastronomicznych był udział w warsztatach w Kuchni Agaty dla 2 osób oraz jednodniowy staż w Restauracji Werbena pod okiem wybitnego szefa kuchni Michała Szczepańskiego ufundowany przez Herbarium Hotel & SPA.

I miejsce zajęli Paulina Biskup i Łukasz Wierzchowski za roladki drobiowe babci Marysi – roladka z kurczaka zagrodowego nadziewana wędzoną śliwką i suszonymi grzybami, sos ze śliwki z cebulą i śmietaną, por zapiekany nadziewany gzikiem, brukiew z dodatkiem boczku i ziół, jabłkowa fantazja cioci Zosi – mus cynamonowy, jabłko zeszklone na maśle z cynamonem, mięta, ziarna kakaowca. II miejsce zdobyli Anna Dyrała i Bartosz Kłosowski za roladkę z kurczaka zagrodowego z piersią z kaczki, czerwoną kapustę w szynce parmeńskiej, młode ziemniaki, brokuł, mini torcik z warzyw, jabłecznik z mango podany z truskawką w czekoladzie, mus jabłko-mango, bita śmietana. III miejsce zajęli Dorota Jaszak i Samanta Folczyńska. Ich dzieło to roladki z kurczaka zagrodowego z masą knelową i kozim serem, sos śliwkowy, kluski szare z przepisu babci, jabłecznik na kruchym cieście z kajmakiem, orzechami i bezą, sos karmelowy, maliny. IV miejsce zajęli Daria Kłobuchowska i Dawid Lisiecki. Zrobili roladkę z kurczaka zagrodowego z masą knelową z warzywami, puree z boczkiem, kapustę kiszoną zasmażaną oraz szarlotkę  kaszy manny z przepisu babuni

W czasie trwania konkursu kulinarnego uczniowie: Karol Sosnowski, Hubert Sikorski i Maciej Grochowski zaprezentowali pokaz wędzenia ciepłym dymem bukowo-olchowym wędlin, kiełbas, ryb, przy zastosowaniu starych metod wędzarniczych. Stanowisko cieszyło się ogromnym powodzeniem, a zapach wędzonych wyrobów roznosił się po całej szkole.

Dziękujemy za wsparcie:Herbarium Hotel & SPA, Tomaszowi Jakubiakowi i Smarten Public Relations, Kuchni Agaty,  firmie Viando,  Zellandii z Tarnowa Podgórnego, Firmie Cheman, Grudziądzkiej Spółdzielni Mleczarskiej, Polmlek.

Galeria zdjęć; https://photos.app.goo.gl/c92C0AEK79sau7XO2
Organizatorzy; Beata Lewińska i Magdalena Czekajewska- Stańczyk.

Wizyt 789611