Aktualności

Konkurs „Poznaj swoje prawa w pracy”

31 stycznia 2018 roku w siedzibie Okręgowego Inspektoratu Pracy w Bydgoszczy został rozstrzygnięty etap regionalny konkursu dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych „Poznaj swoje prawa w pracy”. Uczestnicy musieli rozwiązać test jednokrotnego wyboru z zakresu prawnej ochrony pracy, w tym bezpieczeństwa i higieny pracy. Naszą szkołę reprezentowała Dorota Jaszak z klasy IIcTG oraz Żaklina Jasińska z klasy 2TH. Wszyscy uczestnicy wykazali się bardzo wysokim poziomem wiedzy. Uczennicom naszej szkoły zabrakło tylko kilku punktów, aby dostać się do etapu centralnego.
Opiekunowie: Hanna Pasera i Marta Jurgońska

„Tort Bagginsa drogą do finału”

Dwoje młodych adeptów naszej szkoły Julia Pora z klasy 2bTG i Kamil Poćwiardowski z klasy 3bTG zakwalifikowali się do finałowej dwunastki szkół, które będą rywalizować w „Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2018”. Sukces przyniósł uczniom tort „Tajemnica Bilbo Bagginsa”. Recepturę i wygląd tortu zaplanował duet Julia i Kamil zgodnie z tematyką tegorocznych mistrzostw – „Fantastyka i Fantasy”. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie dnia 28 lutego 2018 r. Zespół, który ćwiczy pod okiem pani Ewy Gajdemskiej, wykona wspomniany tort i 9 deserów pt. „Skarbiec Smauga”. Julii i Kamilowi życzymy powodzenia i trzymamy kciuki podczas finałowego występu w stolicy. Wszystkim, którzy pomagali w przygotowaniach do Mistrzostw, a szczególnie firmie Piekarnia Cukiernia Krzysztof Poćwiardowski, serdecznie dziękujemy.
Opiekunka: Ewa Gajdemska

Zboża prymitywne i zioła – powrót do przeszłości

1 lutego 2018 roku młodzież z klasy 4aTG uczestniczyła w warsztatach .,,Zboża prymitywne i zioła – powrót do przeszłości” przeprowadzonych przez pana dr. inż. Tomasza Knapowskiego, pana. dr. inż.Wojciecha Kozerę oraz pana  dr. inż. Edwarda Majcherczaka. Zajęcia odbyły się na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. Podczas warsztatów młodzież wzbogaciła swoją wiedzę na temat prymitywnych odmian zbóż, do których należy orkisz wpływający korzystnie nasz układ trawienny oraz wzmacnia odporność naszego organizmu. Powoduje także spadek cholesterolu we krwi, a nawet pomaga przy problemach z sercem. Ponadto uczniowie mieli możliwość zapoznania się z całym procesem powstawania chleba, poczynając od ziarna zboża, jego rozdrabniania, mielenia, oznaczania w nim zawartości np. glutenu, aż po własnoręczny gotowy wypiek o wspaniałym smaku i zapachu. Delektując się chlebem, w całkowicie naturalnej niezmodyfikowanej formie, młodzież poznała zioła i ich szerokie właściwości, pomagające w leczeniu różnorodnych schorzeń.W ramach zajęć młodzież zapoznała się również z technikami analitycznymi stosowanymi do oczyszczania, badania czystości oraz identyfikacji związków chemicznych.
Opiekun: Katarzyna Waszkiewicz

I Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

18.01.2018r. Roksana Kaczmarek uczennica klasy 3KZ wzięła udział w I Ogólnopolskim Turnieju na  Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Roksana zdobyła czwarte miejsce w konkursie. Od podium dzieliło ją zaledwie 0,2 punktu. Uczennica przystąpiła do testu sprawdzającego wiedzę oraz przygotowała trzy porcje dania z drobiu: „Faszerowane kacze udko z pierożkami nadziewanymi suszoną śliwką, puree z modrej kapusty i żurawiny oraz kaszotto ze smardzami” .
Opiekunowie: Hanna Kuklińska-Piątkowska i Anna Borowicz

Przegląd Piosenki Harcerskiej „Wspólne harcowanie”

Dnia 31 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Samochodowych odbył się Przegląd Piosenki Harcerskiej ”Wspólne harcowanie”.
Uczestnicy mieli możliwość wysłuchania  koncertu zespołu muzycznego „Agata&Kris&Damian” oraz obejrzenia pokazu muzyczno-wokalnego zuchów z Przedszkola nr 66 w Bydgoszczy. Naszą szkołę reprezentowały Agnieszka Najdowska z 1aBS i Marcelina Mroczek z 1aTŻ. Miło nam poinformować, że Marcelina Mroczek zdobyła w konkursie III miejsce. Gratulujemy sukcesu życzymy dalszego rozwoju muzycznego talentu.
Opiekun: Małgorzata Kunicka

Nagroda finansowa dla szkoły

29 stycznia w Urzędzie Miasta gościli przedstawiciele najlepszych szkół w Bydgoszczy według rankingu miesięcznika "Perspektywy". Najwyższą pozycję w Polsce zdobyło Technikum Elektroniczne z naszego miasta.. Wśród najlepszych bydgoskich szkół znalazło się także nasze Technikum Hotelarskie plasując się na trzecim miejscu w Bydgoszczy ( za Technikami Elektronicznym i  Ekonomicznym). Prezydent miasta Rafał Bruski wyróżnił najlepsze placówki edukacyjne nagrodami pieniężnymi. Nasza szkoła otrzymała bon w wysokości 2000 złotych. Ciesząc się wspólnie z osiągniętego sukcesu, jeszcze raz dziękujemy wszystkim nauczycielom i uczniom za bardzo sumienną pracę, która zaowocowała tak wysoką lokatą szkoły.

Nasza szkoła na medal

W dniu 1 lutego 2018 roku w naszej szkole odbyła się nietypowa uroczystość. Gościliśmy pana Jana Mocarskiego, Kawalera Orderu Virtuti Militari, żołnierza 2 Armii Wojska Polskiego, rannego w walce z Niemcami w II wojnie światowej. Ten bohaterski 95-latek pełni też funkcję prezesa Zarządu Okręgowego Związku Inwalidów Wojennych Rzeczypospolitej Polskiej. Wraz z nim przybył także pułkownik dyplomowany Michał Eugeniusz Andrzejewski - sekretarz generalny ZIWRP. Organizacja ta otacza opieką kombatantów walczących o wolność naszej Ojczyzny. Gastronomik od 5 lat współpracuje ze Związkiem Inwalidów Wojennych RP. Doceniając pracę naszych uczniów i nauczycieli na rzecz tej organizacji zostaliśmy uhonorowani medalem 95 –lecia Związku Inwalidów Wojennych, którym udekorowano sztandar szkoły oraz listem gratulacyjnym przekazanym na ręce dyrektor Danuty Gaczkowskiej. Następnie przedstawiciele społeczności uczniowskiej, nauczycielskiej i znakomici goście wysłuchali okolicznościowego programu artystycznego. Warsztaty szkolne przygotowały symboliczny poczęstunek. Serdecznie dziękujemy uczniom zaangażowanym w realizację oprawy artystycznej i  wzorową obsługę kelnerską.
Organizatorzy: Joanna Kowalska, Małgorzata Kunicka, Agnieszka Walkowiak, Małgorzata Grynienko, Iwona Chojnacka i Piotr Jasiński

Lekcje z ZUS

Od października do stycznia 2018 roku uczniowie z klas: 2TH, 2KT, 3bTŻ i 4bTŻ uczestniczyli w projekcie „Lekcje z ZUS”. Został on przygotowany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych oraz Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Zrodził się on z potrzeby pogłębiania wiedzy  młodego pokolenia Polaków na temat ubezpieczeń społecznych. Zwieńczeniem cyklu zajęć był etap szkolny olimpiady "Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych".  Najwyższy wynik w zmaganiach  uzyskały:  Kinga Cyranowicz z klasy 4bTG, Marta Gerke z klasy 4bTG  oraz Weronika Szablewska z klasy 2KT.
Organizator: Agnieszka Walkowiak

Nasz Gastronomik z zaszczytnym tytułem „Złotej Szkoły 2018”

10 stycznia w Auli Głównej Politechniki Warszawskiej zostały ogłoszone wyniki XX jubileuszowego Ogólnopolskiego Rankingu Liceów i Techników „Perspektywy 2018”. Kapituła Rankingu przeanalizowała osiągnięcia i sukcesy 1743 techników oraz 2017 liceów . Spośród wszystkich szkół wyłoniono najlepsze technika (300) i licea (500). Pozycja w rankingu była zależna od sukcesów szkoły w olimpiadach (20%), wyników z matury 2017 z przedmiotów obowiązkowych (20%), z przedmiotów dodatkowych (30%) oraz wyników z egzaminów zawodowych (30%). Szczegółowe informacje dostępne są na portalu www.perspektywy.pl.

Niezmiernie milo nam poinformować że nasze Technikum Hotelarskie w ZS Gastronomicznych po raz kolejny uplasowało się w czołówce najlepszych szkół technicznych w Polsce. Zajęliśmy 53 miejsce w kraju, 6 w województwie kujawsko- pomorskim i 3 w Bydgoszczy. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczniom i nauczycielom. Ogromnie dziękujemy wszystkim za wysiłek i zaangażowanie skutkujące uzyskaniem zaszytego tytułu „Złotej Szkoły 2018”.

Warsztaty "Domowe fast foody"

Zespół Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy serdecznie zaprasza uczniów gimnazjum oraz klas siódmych szkoły podstawowej do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych: „Domowe fast foody”
Warsztaty odbędą się 12.02.2018r. Na zgłoszenia czekamy do dnia: 29.01.2018r.
W razie pytań prosimy o kontakt:
Hanna Kuklińska-Piątkowska- e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.tel. 530-059-364
więcej >>>

Wizyt 740700