Biblioteka szkolna informuje

Do dnia 09.09.2016r. uczniowie zgłaszają do biblioteki szkolnej chęć sprzedaży i nabycia podręczników. Dnia 14.09.2016r. do godziny 11.15 uczniowie przychodzą  do biblioteki z podręcznikami przeznaczonymi do wymiany. O godzinie 11.15 przychodzą w celu  nabycia podręczników.

Pożegnanie absolwentów szkoły zawodowej

23 czerwca br. roku odbyło się w murach naszej szkoły uroczyste pożegnanie uczniów klas trzecich szkoły zawodowej. W pierwszej części uroczystości miało miejsce wręczenie nagród uczniom, którzy osiągnęli najlepsze wyniki w nauce i wyróżnili się szczególną aktywnością w różnych obszarach życia szkolnego. Program artystyczny przygotowała młodzież pod kierunkiem pani Małgorzaty Kunickiej. Absolwentom życzymy wielu sukcesów i spełnienia marzeń. Organizator: Małgorzata Kunicka

Wyróżnienie dla ZSG w finale kujawsko – pomorskiej edycji kampanii ,,Drugie życie”

Dnia 16 czerwca 2016 roku w klubie „Od Nowa” w Toruniu odbył się finał kujawsko – pomorskiej edycji kampanii ,,Drugie życie”, podczas którego członkowie Kapituły wręczyli najbardziej zaangażowanym zespołom wyróżnienia i nagrody ufundowane przez firmę Fresenius Medical Care Polska. Nasza szkoła zaszczególny wkład wniesiony w promowanie idei transplantacji w ramach kampanii ,,Drugie życie” otrzymała wyróżnienie.
Od października zespół naszej placówki przeprowadził szereg działań promujących przeszczepianie narządów i popularyzowanie oświadczeń woli dotyczących zgody na pobranie komórek oraz narządów po śmierci.
W Polsce oczekujących na dar drugiego życia jest około 2 tysięcy osób. Brak narządów to jedna z najważniejszych przyczyn ograniczających liczbę zabiegów, które ratują życie i przywracają zdrowie ciężko chorym ludziom. Ból po stracie najbliższej osoby bywa tak silny, że może spowodować sprzeciw na pobranie narządów i komórek do przeszczepu. W takiej sytuacji oświadczenie woli pozwala rodzinie poznać i uszanować wolę zmarłego. "W Polsce główną przeszkodą dla transplantacji to brak organów, dlatego edukacja ludzi w zakresie medycznych aspektów przeszczepiania narządów to zwiększenie świadomości naszego społeczeństwa na temat transplantacji i jednocześnie wzrost liczby uratowanych pacjentów, dla których przeszczep jest często jedynym ratunkiem" – powiedział prof. dr hab. n. med. Zbigniew Włodarczyk, Wojewódzki Konsultant w dziedzinie Transplantologii Klinicznej, główny ekspert medyczny kampanii ,,Drugie życie.”Mamy nadzieję, że podczas przeprowadzanych wspólnymi siłami działań zaszczepiliśmy w sercach
i umysłach ludzi ideę transplantacji jako dar drugiego życia.
Opiekun: Katarzyna Waszkiewicz

Warsztaty Kulinarne z firmą Tom-Gast

08.06.2016r.w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne z przedstawicielem firmy Tom-Gast - kucharzem Robertem Głyda. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z kl. 1a,1b,1c TŻ, 1a ZSZ i 3c TŻ w praktyczny i teoretyczny sposób uczyli się wykorzystywać nowoczesne tajniki sztuki gotowania serwując  wspólnie z naszym gościem: przystawkę, zupę, II danie i deser. Szkolenie dla 15 osób było zorganizowane dzięki uczniom: Bartoszowi Wiśniewskiemu i Adamowi Rzęskiemu oraz nauczycielowi: Krzysztofowi Szczepaniakowi, którzy wspólnie zwyciężyli w konkursie, rozwiązując krzyżówkę kulinarną w miesięczniku: Akademia Kulinarna.

Dołączyliśmy do "Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2016"

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji poinformowała, że wniosek złożony przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy w konkursie Erasmus + 2016 ,, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój” (PO WER)  został zatwierdzony do realizacji ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”. Projekt „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” dotyczy odbycia miesięcznych praktyk zawodowych przez uczniów klasy II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Niemczech w miejscowości Bad Freienwalde.  Koordynator projektu: Justyna Ormanowska

Nasi uczniowie w Telewizji Regionalnej

6 czerwca 2016r.  gościła w naszej szkole Telewizja Regionalna, aby nakręcić kolejny odcinek programu ,,Przez rozsądek do kuchni”, tym razem poświęcony wodzie. W roli prowadzących epizod kulinarny wystąpili uczniowie klasy 1cTŻ: Aleksandra Garnek i Przemysław Klimczak. Warto dodać, że ich debiut wypadł rewelacyjnie. Zaproponowali  dwa sposoby poddania wody w upalne dni tak, aby było zdrowo, smacznie, kolorowo i bardzo orzeźwiająco. Dobór dodatków zależy od naszej zabawy ze smakami i kolorami tak kojarzącymi się z latem. Emisja odcinka w najbliższy piątek o godzinie 20-ej.Opiekun: Beata Lewińska

Nasza szkoła wyróżniona za promowanie honorowego krwiodawstwa

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Bydgoszczy wyróżniło naszą szkołę za bezinteresowną pomoc w zakresie promocji honorowego krwiodawstwa oraz za zaangażowanie w kształtowanie postawy empatii i otwarcia na potrzeby drugiego człowieka wśród młodzieży. W ramach wyróżnienia RCKiK  ufundowało dnia 11 czerwca 2016 roku wyjazd naszej młodzieży z opiekunami na błonia Stadionu Narodowego w Warszawie, gdzie odbyła się plenerowa impreza inaugurująca ogólnopolską Trasę Czerwonej Nitki (przemierzające Polskę mobilne punkty, które będą promować honorowe krwiodawstwo i poszukiwać ludzi gotowych nieść pomoc innym).Promocja Czerwonej Nitki odbyła się w ramach ogólnopolskiej kampanii społecznej „Twoja krew, moje życie”, patronem której jest Ministerstwo Zdrowia i Narodowe Centrum Krwi.

Impreza miała na celu dotarcie do jak najszerszej grupy Honorowych Dawców Krwi .W jej ramach uczniowie skorzystali z symulatorów bezpiecznej jazdy, wzięli udział w warsztatach i pokazach gimnastyki artystycznej oraz akrobatyki, wysłuchali koncertu grupy De Mono i Loka.
Opiekunowie: Małgorzata Kunicka i Katarzyna Waszkiewicz

Warsztaty szkolne w akcji (11)

3 czerwca 2016 r. warsztaty szkolne wykonały usługę cateringową podczas Gali konkursów przedmiotowych dla uczniów szkół podstawowych. Spotkanie odbyło się na terenie Biblioteki UKW w  Bydgoszczy. Poczęstunek składał się z  wyrobów cukierniczych. Uczestnicy spotkania konsumowali nasze  smakowite deserki , babeczki marchewkowe i inne wypieki. Przygotowano także  kolorowe kanapeczki-  tartinki. Uczniowie szkoły z klas: 3aKZ, 3bKZ, 3bTŻ, 1KH- grupa kelnerska pracowali pod okiem pań: Justyny Ormanowskiej, Ewy Gajdemskiej Joanny Nowickiej. Uczestnicy spotkania serdecznie dziękowali za wspaniałe wyroby i obsługę.
Koordynator imprezy: kierownik warsztatów - Iwona Chojnacka

Wizyt 493959