Okręgowy etap XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Tczewie

9 stycznia 2015 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Tczewie odbył się okręgowy etap XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Zespół Szkół Gastronomicznych reprezentowało dwóch laureatów etapu szkolnego-Kamila Żarnowska i Hubert Ciesielski  z klasy 3c Technikum Żywienia.

W  etapie okręgowym udział wzięło  49 uczniów z liceów i techników województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.

Aby zakwalifikować się do centralnego etapu  olimpiady uczestnicy musieli osiągnąć pułap 74 punktów. Kamila I Hubert nie zdobyli wymaganego minimum mimo tego uzyskali bardzo wysokie noty, zwłaszcza w kategorii pytań skojarzeniowych, które stanowią największą trudność w rozwiązywanych testach.

Gospodarze z Tczewa podjęli uczestników bardzo serdecznie. Podczas kiedy młodzież rozwiązywała test opiekunowie zaproszeni zostali na pokaz kulinarnych umiejętności uczniów i absolwentów swojej szkoły. Młodzi kucharze przygotowywali dania kuchni włoskiej oraz japońskiej (sushi). Nauczyciele po obserwacji mogli skorzystać z możliwości szkolenia własnego warsztatu pracy i przygotować własną wersję japońskiego dania.

W przerwie między częścią konkursową a ogłoszeniem wyników młodzież wraz z opiekunami rozluźnić  się mogli przy grze w bilard i kręgle w Centrum Rekreacji i Rozrywki EBRO w Tczewie.

Organizatorom dziękujemy za miłe przyjęcie a Kamili i Hubertowi serdecznie gratulujemy chęci, determinacji i ogromnej wiedzy.
Opiekun konkursu
Anna Borowicz

Wizyt 453784